Een schone Vierdaagse met PET

Foto:

De Vierdaagseweek, een week vol feesten, wandelaars, drukte,
gezelligheid en vooral ook een week vol met afval. Ook dit jaar vormt
afvalscheiding tijdens de Vierdaagse een belangrijk onderwerp, met als
extra aandachtspunt de scheiding van recyclebare PET.Een grote klus
Oranje (voor PET-bekers) en paarse containers (voor restafval) zijn zichtbaar tijdens de Vierdaagse feesten- en marsen. Wat minder zichtbaar is, zijn de vele Dar medewerkers die elke dag vanaf 06.00 uur al weer aan de slag gaan om het afval van de feesten op te ruimen, zodat de binnenstad om 10.00 uur schoon is voor een nieuwe dag. Een grote klus die de medewerkers ieder jaar weer met plezier willen klaren. Ze willen niet alleen zorgen dat de stad er elke dag weer fris uitziet voor lopers en bezoekers. Ze willen ook dat al het afval dat deze week geproduceerd wordt op een goede manier wordt verwerkt.

PET voor 99% recyclebaar

De organisatie van de Vierdaagsefeesten wil samen met haar projectpartners duurzaamheid, waaronder Dar, elk jaar stappen maken voor duurzame feesten. Dit jaar zijn horecaondernemers voor het eerst verplicht één soort plastic te gebruiken: PET. Het is dan ook belangrijk dat het PET gescheiden wordt ingezameld. PET is namelijk voor 99% recyclebaar. Horeca dienen het PET-afval gescheiden te houden van het restafval, maar ook inwoners worden opgeroepen hun afval te scheiden bij afvaleilanden en overige containers.

DAR medewerker bij afvaleiland
dar-afvaleiland-4daagse

Het PET-afval wordt naar de afvalenergiecentrale de ARN in Weurt gebracht en vervolgens gescheiden verwerkt. Zo is het gebruikte PET weer grondstof voor nieuwe producten. Van het PET worden weer nieuw PET-bekers gemaakt. Wie weet drinken bezoekers en wandelaars volgend jaar weer uit dezelfde PET-beker! Ook gaat de DAR dit jaar twee andere stromen met ‘PET-potentie’ onderzoeken. Dit zijn de stromen ingezameld in paarse restafvalcontainers en knapzakken en het opgeveegde/opgezogen veegvuil.

Vervolg afvaleilanden
Vorig jaar stonden er al 10 afvaleilanden verspreid door het centrum van Nijmegen. Ook dit jaar zet de DAR de afvaleilanden weer in. Met de afvaleilanden kunnen restafval en PET (PET-bekers) gescheiden worden ingezameld. Naast de afvaleilanden staan er overal in het centrum ook losse oranje containers voor PET en paarse containers voor restafval.

Bron: Stichting DE VIERDAAGSE

Cookieinstellingen