Stichting Onze Waal

Foto:

Vrijdagavond konden initiatiefnemers van diverse projecten rondom promotie en beleving van de Waal elkaar ontmoeten en netwerken tijdens een bijeenkomst op Kasteel Ophemert. Josan Meijers, Gedeputeerde van provincie Gelderland sprak haar blijdschap uit over de vele projecten die tot een volwaardig programma rond de beleving van de Waal uitgegroeid zijn.Het gebied rond de Waal wordt heringericht met het oog op natuur, recreatie, economie en waterveiligheid. Inwoners en bedrijven uit het gebied dat vanaf de  Millingerwaard tot Slot Loevestein loopt, kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige subsidie in het kader van Beleef de Waal. Voorbeelden zijn, het aanleggen van wandelroutes, fietspaden of vertierplekken of het ontwikkelen van producten, arrangementen of evenementen. 

Johan Kaspers is de schakel tussen initiatiefnemers en de provincie. In de rol van ‘beleefmakelaar’ helpt hij bij het uitwerken van plannen om voor de provinciale subsidieregeling in aanmerking te komen. “Een taak die hij bevlogen en met goed resultaat heeft gedaan”, aldus Josan. 
In de vorm van Community of Practice (CoP) ondersteunde de provincie de initiatiefnemers van de eerste projecten. ‘Rondje Pontje’ is een voorbeeld van een samenwerkingsverband van ondernemers in het gebied. Men kan, gebruikmakend van verschillende pondjes, in rondjes het gebied langs de Waal verkennen. Uit de samenwerkingsverbanden die hierbij ontstonden zijn nog diverse andere initiatieven ontstaan. Zo zijn er onder andere de Takkenweek en de WaalWoeMi’s van het Dijkmagazijn uit Beuningen, De Waalindrukken, Tiel Maritiem en Cultureel terras de Kaaij.
Als opvolger van de CoP is Stichting Onze Waal opgericht. Voorzitter Louis Dolmans zegt de bijeenkomst nuttig te vinden om bevlogen mensen elkaar te laten ontmoeten. Pas na deze netwerkavond gaat hij zich buigen over de samenstelling van het bestuur. 
William van de Akker van het dijkmagazijn in Beuningen heeft, gebruikmakend van papieren mensen en bootjes, de geschiedenis van de CoP tot aan de oprichting van Stichting Onze Waal verbeeld. Met de woorden: “Jip en Janneke hadden het niet  duidelijker kunnen vertellen”, bedankte Johan Kaspers hem. 
Cookieinstellingen