Asbestverwijdering sporthal de Tinnegieter roept vragen op

Foto:

Mannen in witte pakken roepen vragen op. Zo ook toen die op het dak van de sporthal in Beuningen rondliepen. Michel Weijdt van het sportcafé kreeg veel telefoontjes en plaatste informatie en een brief van de gemeente op de website van de sporthal.Eind maart is de renovatie aan de buitenkant van Sportcafé de Tinnegieter gestart. Dakdekkers bedrijf Hermsen uit Beuningen is toen begonnen met het vervangen van het dakleer. Maandag 7 april is een start gemaakt de verwijdering van het asbest op de daken.

“Dit riep vragen op bij omwonenden en gebruikers van de sporthal”, zegt Michel Weijdt, exploitant van de sporthal. “We kregen die dag regelmatig telefoontjes van mensen die vragen hadden over het asbest maar echt verontrustend is het allemaal niet.  De gemeente Beuningen had de buurtbewoners en de gebruikers van onze zaak al per mail of post geïnformeerd. Als de asbestplaten allemaal verwijderd zijn komen er zonnepanelen op te liggen. We hopen dat alles per 1 juni 2014 klaar is zodat we direct door kunnen met de binnen renovatie.”

Passage uit de brief van de gemeente meet toelichting op de saneringswerkzaamheden en informatie omtrent de gezondheidsrisico’s van asbest.

Saneringswerkzaamheden
Het asbesthoudend materiaal wordt op verantwoorde wijze door een gecertificeerd en gespecialiseerd bedrijf verwijderd en afgevoerd. De werkzaamheden gebeuren onder streng toezicht. De asbestsaneerder zet het gebied waarin hij werkzaam is, af met een geel-zwart lint en hekwerk.
 
Gezondheidsrisico’s van asbest
Gezondheidsrisico’s van asbest kunnen alleen optreden wanneer losse asbestvezels ingeademd worden. De asbestplaten zijn in goede conditie en het asbest heeft zich niet in de omgeving verspreid. Ook de strenge maatregelen die bij de sanering genomen worden, zullen verspreiding van asbestvezels in de omgeving voorkomen. Voorbijgangers, omwonenden en de gebruikers van de sporthal lopen dan ook geen extra gezondheidsrisico. Omdat de werknemers van een asbestverwijderingsbedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met asbest in contact komen, zullen zij beschermende kleding dragen. Voor omwonenden of voorbijgangers is dit risico er niet en zijn deze beschermende maatregelen niet nodig.

Voor vragen over asbest en gezondheid kan men contact opnemen met GGD Gelderland-Zuid via telefoonnummer 024 – 329 72 97. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via gezondheidenmilieu@ggdgelderlandzuid.nl.

Gerelateerd(e) bericht(en
31-08-2013 Renovatie moet Tinnegieter behouden
03-05-2012 Sporthal de Tinnegieter na renovatie 10 jaar mee

Cookieinstellingen