Granaten tot ontploffing gebracht

Vanmiddag even na twee uur zijn dertig van de zeventig granaten tot ontploffing gebracht. Dit gebeurde op het zandwingebied de Beuningse Plas. ’s Ochtends even voor twaalf uur werd eerst een proef ontploffing met tien stuks uitgevoerd.De locatie Beuningse Plas is woensdagochtend definitief goedgekeurd door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). De granaten zijn in de vroege ochtend van de gemeentewerf waar ze opgeslagen lagen, naar de Beuningse Plas vervoerd. Daar voerde de EOD een proef ontploffing uit. Dat werd gedaan om te bepalen hoe de rest gecontroleerd tot ontploffing gebracht kon worden gebracht.

qo16ag6g9nh3m4p0aqvlhdels

Op de Gemeentewerf in Beuningen worden de granaten zorgvuldig ingeladen

dsc04ptsu5hw1a9gporg3p5i4

keiytte9sd24vnqviy5xsphhp

Een woordvoerder van de EOD: “De grondstructuur is overal anders en door een proef uit te voeren kunnen we zien hoeveel we daarna tegelijk kunnen laten ontploffen en hoeveel gum we moeten gebruiken. We graven een kuil, plaatsen de granaten en doen dan de grond terug en daar nog een bult bovenop om het geheel te dempen.”

aawumt9fua903v8l30rrjwfj0

En de granaten worden bij de Beuningse Plas ingegraven

k0gfjct2i9kiwu8qqs0192m9i

De eerste tien die tot ontploffing worden gebracht

xbeo50zxiazjskjbdbvbb63un

Unieke vondst
Is dit nu veel, zeventig granaten in een keer? “Ja, dit is best veel”, vervolgt de EOD-er. “Normaal vindt men er een of twee, soms vier of vijf maar dat is het dan meestal wel. Je kunt een spoor door Nederland trekken van Eersel richting Eindhoven, Nijmegen, Arnhem, Oosterbeek. In Groesbeek zitten we dagelijks, we hebben gemiddeld ruim tweeduizend meldingen per jaar. Maar een hoeveelheid als deze ineens, ja dat is best uniek. We ruimen wel eens vaker grotere hoeveelheden op maar, dat is dan van bedrijven die ze opslaan en als ze aan hun maximum hoeveelheid springstof zitten ons vragen om langs te komen. Zij mogen ze wel opsporen en opslaan maar vernietigen mag alleen de EOD.”

s3jdn7phq548ket0ymknyt9sk

In de loop van de middag zijn de laatste dertig exemplaren ook vernietigd.
Bekijk hier de fotoreeks.

Foto’s: Tom Hessels / Hessels Media

Veel belangstelling van de pers
mvk91igzsunqy5y0s7ag0dm8c

En publiek
bqzevlkhz7trx36bunq9ex4ao

Gerelateerd(e) bericht(en)
22-04-2014 Gevonden granaten gaan woensdag ontploffen
21-04-2014 70 explosieven in weiland Winssen gevonden

Cookieinstellingen