Burgemeester vindt Kane een voorbeeld

Foto:

En dan is het donderdagmiddag en mag je bij de burgemeester op het gemeentehuis komen omdat de burgemeester je graag persoonlijk vertelt waarom hij jou waardeert. Dat overkwam Kane Janssen uit Beuningen omdat hij op 18 juni een klein meisje van de verdrinkingsdood redde.”Wij waren buiten aan het voetballen”, vertelt Kane. “Toen hoorden we iemand roepen dat zijn zusje in het water lag. Ik ging er gelijk met mijn vriendje Tristan heen en zagen een meisje in de sloot staan terwijl ze aan een klein meisje aan het trekken was. Ik vroeg haar of dat meisje niet kon zwemmen. Ze antwoordde ‘nee’. Toen vroeg ik of ze aan het verdrinken was. Daarop zei ze ja. Toen sprong ik gelijk het water in om te helpen.”

Dat was kort en rustig hoe Kane aan de burgemeester vertelde wat er gebeurd was op die 18e juni, de dag dat Nederland tijdens het WK voetbal tegen Australië aantrad. “En dat is nu precies wat ik zo aan jouw daad bijzonder vind en onder de aandacht wil brengen”, zei burgemeester Carol van Eert tegen Kane. “Dat je heel snel de juiste vragen stelde en vervolgens ook handelde. Wij hebben wel politie en brandweer om in noodsituaties te helpen maar als je in dit geval 112 gebeld had en die waren hier acht minuutjes later geweest, dan was het voor dat meisje misschien te laat. Wij hebben mensen nodig die zoals jij in zo’n kort tijdsbestek de juiste beslissing nemen en in actie komen.”

Kane is zelf heel bescheiden over wat er gebeurd is. “Ik heb dat gewoon gedaan omdat dat in me opkwam. Mijn vriend Tristan riep nog dat ik aan mijn mobiel moest denken maar dat heb ik niet eens gehoord. Mijn mobiel heeft het niet overleefd maar ik heb van mijn oma een nieuwe gekregen. Daar moet ik nog wel aan wennen want die heeft windows8 als besturingssysteem.”

klein

Manuela, de moeder van Kane zegt geen reactie van de familie van het meisje gehad te hebben. “Ze komen uit het buitenland, wonen hier nog niet zo lang en zijn erg op zichzelf. Misschien is de taal wel een barrière voor ze en de reden dat ze geen contact met ons hebben gehad hierover. Zelf zou ik dat zeker gedaan hebben maar ik kan niet invullen waarom dat niet gebeurd is. Nadat Kane het meisje (tussen de 2 en 3 jaar) uit de sloot gehaald had, hebben haar broer en zus (leeftijd van Kane) hun zusje meegenomen. Een vader uit de buurt hoorde wat er gebeurd was en is toen meegegaan want Kane is maar een jongen van dertien die daarna gewoon naar huis ging om te douchen. Er is nog voor de zekerheid een ambulance naar het huis van het slachtoffertje gegaan maar toen is geconstateerd dat ze wel water binnen had gekregen maar niet mee hoefde voor verder onderzoek. Ik ben ontzettend trots op Kane. Zelf zat ik op mijn werk toen het gebeurde en kreeg er een telefoontje over. Als je dan hoort dat het meisje een leeftijd heeft tussen die van de twee zusjes van Kane, dan krijg je kippenvel bij de gedachte dat het een van je eigen kinderen had kunnen zijn.”

Alhoewel Kane het natuurlijk niet daarvoor deed en het cadeau puur symbolisch is, kreeg Kane van de burgemeester een boek en een cadeaubon voor zijn heldendaad. Kane bleef zeggen dat hij alle aandacht niet nodig vindt maar het wel belangrijk vind dat mensen moeten handelen als zich zo’n situatie voordoet. Dat is het enige wat hem echt van dat moment goed bijblijft, dat de anderen niet reageerden terwijl hij geen moment twijfelde dat hij de twee meisjes te hulp moest schieten.

Laat als je wil een reactie voor Kane achter op Facebook:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=737806376277837&set=a.410640778994400.93877.264057023652777&type=1

Cookieinstellingen