Beuningse bejaarde slachtoffer babbeltruc

Een 84-jarige vrouw uit Beuningen is woensdag 23 juli slachtoffer geworden van een babbeltruc. De politie waarschuwt voor dergelijke praktijken.Omstreeks 12.30 uur belde een onbekende vrouw aan bij de 84-bewoner aan De Balmerd in Beuningen. De vrouw vertelde van de thuiszorg te zijn en de 84-jarige bewoonster liet de vrouw binnen. Na een gesprek binnen in de woning ging de onbekende vrouw er vandoor. Nadat de onbekende vrouw weg was bleek er geld en sieraden te zijn gestolen. 

De onbekende vrouw heeft het volgende signalement: 
• Ongeveer 160 cm groot 
• Halflang blond haar 
• Ongeveer 20 a 25 jaar oud 
• Oost-Europees uiterlijk 
• Droeg een witte schort
Getuigenoproep 
Wellicht zijn er mensen die iets verdachts hebben gezien op De Balmerd in Beuningen of zijn zelf benaderd door de vrouw. Deze worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Babbeltruc
Bij een babbeltruc wordt er bij – veelal oudere – mensen aangebeld. Eén variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven. Bij een andere variant vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt.
Tips 
De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen: 
  • Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
  • Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
  • Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
  • Bel, als u het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
  • Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.
Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!
Als u het nog steeds niet vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.
Cookieinstellingen