Minister Kamp krijgt geen antwoord

Het klimaat verandert. Maar deskundigen verschillen van mening hoe de
veranderingen eruit zien. Sociaal geograaf Mark van Heck gaf
dinsdagavond op de universiteit van Beuningen een hoorcollege over wat
we wel en niet weten over de klimaatverandering.Door Hans Straten

Minister Kamp wil duidelijkheid. Wordt het nu kouder of warmer? Hoe zit het precies? Hij wil weten wat hij moet doen met bijvoorbeeld de dijkverhoging. De minister krijgt geen antwoord.

In het hoorcollege  ‘Krijgen we koudere winters door het broeikaseffect’ gaat van Heck in op de volgende deelaspecten:
1. Wat zijn nu de veranderingen in het klimaat ?
2. Wat zijn de natuurlijke oorzaken  hiervan?
3  Wat is de invloed van de mens hierin?
4. Wat zijn de gevolgen voor ons? En wat betekent het?
5. Waarom is dat nu zo moeilijk omdat precies te voorspellen?

owzex8i9r7sapvk3slu7uyk8b

Op een geheel eigen wijze, met af en toe een humoristische kwinkslag, zette Mark aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde gegevens en modellen, de aanwezigen aan het denken. Mark nam de aanwezigen mee van Alaska tot de Atollen. De opwarming van aarde is wereldwijd aantoonbaar.

Door de stand van Neptunus en Uranus (die aan de aarde trekken) wordt de baan van de aarde om de zon anders. In juli komen we wat verder en in de winter wat dichter bij de zon. De cyclus, die ongeveer 100.000 jaar duurt, wordt groter en daarna weer kleiner. Dat heeft gevolgen. Dat betekent dat de verschillen tussen zomer en winter in het noordelijk halfrond kleiner worden. De winters worden wat warmer en de zomers wat koeler. In het zuidelijk halfrond is het net andersom. Één van de gevolgen is, dat de gletsjers in de winter aangroeien in de zomer minder afsmelten en zo wordt het langzaam wat kouder op het noordelijk halfrond.

j18b13x5xhbqbmyae36ozfmhj

Van Heck gaat in op de gevolgen van de zonnevlekken en de opwarming die zij veroorzaken. Sinds we satellieten hebben, zijn de gevolgen van dit fenomeen beter in beeld te krijgen.
Het broeikaseffect wordt veroorzaakt door de uitstoot van CO2  en CH4  (methaan). Het zonlicht gaat door deze gassen heen en bereikt de aarde alwaar het omgezet wordt in warmte. De warmte wordt door deze gassen vastgehouden. Vergelijkbaar als bij een afgesloten auto die in de zon staat. Het zonlicht kan door het glas wel naar binnen, maar de warmte door de ruit niet naar buiten. In de auto wordt het zeer warm.

Door het smelten van het poolijs kunnen ook onverwachte dingen gebeuren. Wat te denken van het vrijkomen van virussen en bacteriën die 30.000 jaar geleden nog voorkwamen en die nu zo weer actief kunnen worden. En wat te denken van de gevolgen van het smelten van het poolijs in relatie tot de golfstromen. De motor van de golfstromen valt dan stil en dat zal gevolgen krijgen voor het mondiale klimaat.

Bij de vragenronde ging van Heck nog even in op de ozonlaag en uiteindelijk bleek dat ook Mark minister Kamp niet van een antwoord kan voorzien.

Blanco sponsort elke week een bos bloemen
q4p25ghpwyw2wb7pay07eb7s3
yvsi4r6x4a4zvvkkuadac5iu6

Cookieinstellingen