Honderdste overeenkomst regenwaterafkoppeling afgesloten

Foto:

In de wijk Olden Tempel in Beuningen is onlangs de honderdste overeenkomst voor een regenwaterafkoppeling bij een particuliere woning afgesloten. Dankzij een regenwaterafvoergootje wordt schoon regenwater apart van het afvalwater afgevoerd en hoeft dit water niet naar de zuivering. Foto: Wethouder Piet de Klein en afkoppeladviseur Geert van de Rijdt van het bedrijf COCOM, bezochten op woensdag 12 november de bewoners die de honderdste overeenkomst afsloten.

In het gerenoveerd deel van de wijk is een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Een aparte buis vangt al het regenwater op van straten en trottoirs en voert het af naar de vijvers aan de rand van de wijk. Het afkoppelen van regenwater ontlast het riool waardoor er bij heftige regenval geen vuil rioolwater meer overstort naar het oppervlaktewater. 
– De zuiveringsinstallatie wordt minder en gelijkmatiger belast.
– Het grondwater wordt op natuurlijke wijze aangevuld.
– Regenwater zakt de grond in en het duurt veel langer voor het bij de rivier komt, waardoor hoogwater wordt beperkt. 
De gemeente Beuningen betaalt de aanleg van de afvoergootjes en ging in gesprek met inwoners van bestaande woningen in Olden Tempel om bij zoveel mogelijk huizen het regenwater af te koppelen. Dit leidde tot zoveel medewerking dat onlangs de honderdste overeenkomst afgesloten werd. Binnenkort worden nog 35 bewoners waarvan de woning in aanmerking komt voor een regenwaterafkoppeling benaderd.
Cookieinstellingen