Eerste nieuwe tuidraden voor oude Tacitusbrug over de Waal in de A50

Foto: wimpiels.nl

Rijkswaterstaat renoveert de oude Tacitusbrug over de Waal in de A50. Na het uitvoeren van versterkingswerkzaamheden in de koker, herstel van het stalen rijdek en vijzelen van de brug, wordt sinds half september vorig jaar gewerkt aan het vervangen van de tuien van de brug. Deze dagen worden de tuidraden van de eerste nieuwe tui (korte tui aan de zuidelijke pyloon) aangebracht.

Speciaal voor media heeft RWS op dinsdag 20 januari een mediabijeenkomst georganiseerd om deze activiteit van dichtbij te bekijken. De tuien worden volgtijdelijk 1 voor 1 vervangen: als eerste is nu de korte tui aan de zuidelijke pyloon aan de beurt, gevolgd door de korte tui aan de noordelijke kant, lang-noord en lang-zuid.

Uniek in Europa
Het vervangen van de korte tui-zuid is in september gestart met het laten zakken van het zogenaamde zadel, een constructie bovenin de pyloon waaroverheen de tui loopt. Het zakken van het zadel heeft enkele dagen geduurd. De spanning is hierbij langzaam van de betreffende tui, die over het zadel heen loopt, afgehaald. Dit betekende een andere krachtenverdeling op de gehele burg. Soortgelijk werk tuien is in Europa pas 3 keer gedaan en in Nederland is het zelfs voor de eerste keer. De tuien worden 1 voor 1 vervangen, want anders helt de brug door. Bij het loskoppelen van de korte (onderste tui) zakt de brug rond de 30 cm, bij de grote tui (bovenste) is dat 60 cm!

Tui losmaken van het brugdek
Nadat de tui was losgemaakt van de twee bevestigingspunten in het brugdek, is de tui in zijn geheel verwijderd. Toen was er sprake van een brug met drie tuien. Intussen zijn aanpassingen aan het zadel bovenin de pyloon en de bevestigingspunten in het brugdek verricht. Momenteel worden de 115 tuidraden, waaruit de nieuwe tui bestaat, een voor een aangebracht en op spanning gezet. Deze werkzaamheden kon de media vandaag bij hoge uitzondering van dichtbij bekijken.

Dit proces van tuivervanging wordt daarna ook bij de andere drie tuien toegepast. De werkzaamheden aan een tui duren 4 maanden, dat is langer dan gepland (ongeveer 2 maanden) en betekent uitloop van het project.

tui-vervangen-2-715

Renoveren zonder hinder
Het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg maakt sinds mei 2013 gebruik van de nieuwe Tacitusbrug over de Waal met 2×3 rijstroken. Daardoor is de oude Tacitusbrug vrij van verkeer en kan deze zonder hinder voor de weggebruiker worden gerenoveerd.
Als de renovatie van de oude Tacitusbrug gereed is, kan het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg gebruik maken van 2×4 rijstroken. Het verkeer van zuid naar noord rijdt dan met 4 rijstroken over het oude gedeelte -dat nu gerenoveerd wordt- van de Tacitusbrug, verkeer van noord naar zuid rijdt dan met 4 rijstroken over het nieuwe deel van de Tacitusbrug.

Omroep Gelderland heeft een video-interview.

Meer foto’s op wimpiels.nl

Cookieinstellingen