Vrijwilligers en zorgverleners alerter op ouderenmishandeling

Het project Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid begint zijn vruchten af te werpen. Uit de tweede anonieme, digitale enquête onder vrijwilligers en zorgverleners blijkt dat men zich meer bewust is van ouderenmishandeling ten opzichte van de nulmeting begin 2014. Ook blijkt dat meer respondenten goed weten wat te doen bij signalen. Daarnaast laat de rapportage zien dat er vraag blijft naar voorlichting en deskundigheidsbevordering.

De vrijwilligers en zorgverleners die deelnamen aan het onderzoek hebben behoefte aan specifieke kennis over het herkennen, handelen bij signalen en bespreekbaar maken van ouderenmishandeling. Het taboe dat rust op dit gevoelige onderwerp is niet zomaar te doorbreken. Daarom blijft het project zich gedurende 2015 inzetten. De resultaten van de tussenmeting Barometer Ouderenmishandeling staan op de website Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid. De tussenmeting vormt, samen met de nul- en de eindmeting, een drieluik waarmee het project de kennis en houding over ouderenmishandeling bij vrijwilligers en zorgverleners monitort. Meer info: www.ouderenmishandelinggelderlandzuid.nl.

Praat erover: Veilig Thuis Gelderland-Zuid
Denkt u dat iemand in uw omgeving lijdt onder ouderenmishandeling? Wordt u geslagen of bedreigd? Burgers én professionals kunnen terecht bij Veilig Thuis Gelderland-Zuid. Dit advies- en meldpunt voor alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling is 24/7 gratis bereikbaar via (0800) 2000.

Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid
Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid is een samenwerkingsverband van onder meer de GGD Gelderland-Zuid, Moviera, gemeenten, (thuis)zorginstellingen, welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties.

Het project (2013 tot 2015) richt zich op het stoppen van ouderenmishandeling door signaleren, melden en behandelen. Maar ook op het voorkomen van nieuwe gevallen door preventie en het signaleren van risicovolle situaties. Het is van groot belang dat mensen die met ouderen werken situaties van overbelasting tijdig herkennen en voorkomen dat ze uit de hand lopen. Overbelasting, ontspoorde zorg en mishandeling bevinden zich op een geleidende schaal waarbij het zaak is op tijd in te grijpen. Ingrijpen kan door erover te praten of te melden.

Cookieinstellingen