Zijn drones in Beuningen ook in opkomst?

Foto: publiek domein

Terwijl een buurtbewoonster dinsdagmorgen rond 08:00 uur haar hond uitliet, zag zij een drone vliegen boven de nieuwbouwwijk Waterdorp in Beuningen. Daarna is de drone volgens een melder opgestegen, om op een hoogte van zo’n 20 meter te blijven cirkelen boven het gebied Herbergier/Barbier/Glazenier.

Mogelijk is er met de drone gefilmd en dan is dat toch een inbreuk op de privacy. Op afstand bestuurde onbemande helikopters, multicopters of vliegtuigen mogen volgens de Luchtvaartwet niet zomaar overal vliegen; er zijn regels voor de veiligheid.

Op de website Droneland.nl staat uitgelegd hoe dit zit. Voor bedrijfsmatig gebruik zijn de regels anders, maar particulieren vallen onder de Regeling Modelvliegen.

Een hobbyist mag vliegen bij daglicht, met continue goed zicht op het vliegtuig. Dat mag tot maximaal 300 meter hoogte, niet boven aaneengesloten bebouwing, wegen, spoorwegen, waterwegen, havens of grote bouwwerken, met uitzondering van 30- en 60 km-wegen. Overtredingen kunnen worden beboet.

Vanuit de lucht mogen overigens wel foto’s en video’s worden gemaakt. Daar is volgens de site geen vergunning meer voor nodig. Je hebt wel te maken met de privacywetgeving.

Cookieinstellingen