Voortbestaan Theater de Molen aan zijden draad

Foto: theaterdemolen.nl

Het voortbestaan van het theater in Beuningen hangt aan een zijden draad nu het college van B&W de gemeenteraad voorstelt om het Theater de Molen geen enkele subsidie meer te verstrekken. Op de begrotingsvergadering van 10 november zal duidelijk worden of de raad het College daarin volgt.

Theater de Molen is een klein en gezellig vestzak theater met 100 stoelen. Tijdens het theaterseizoen zijn er bijna elke week verrassende voorstellingen voor jong en oud. Diverse grote artiesten zijn hier hun carrière begonnen, denk aan Pieter Derks en Claudia de Breij. Naast professionele artiesten biedt het theater ruimte aan lokaal talent, amateurgezelschappen en kindertheater. Wekelijks maken ruim 100 kinderen er kennis met cultuur in de vorm van toneel, musical, dans en ballet. Theater de Molen is het culturele hart van Beuningen.

Theater de Molen heeft tevens een maatschappelijke functie. Heel regelmatig zijn er themabijeenkomsten over bijvoorbeeld jongerenbeleid, veranderingen in de zorg, filosofie, valpreventie en huiselijk geweld. Ook worden middels voorstellingen maatschappelijk actuele thema’s bespreekbaar gemaakt, zoals bijvoorbeeld op 27 oktober over mantelzorg.

Al deze activiteiten vragen natuurlijk professionele ondersteuning. Tevens zijn in het Theater vooral veel vrijwilligers actief. Zij bezorgen gezamenlijk de bezoekers een prachtige avond en ondersteunen het theater op allerlei gebied: van dienst doen aan de bar en helpen bij de entree tot het verzorgen van de techniek.

Het Theater de Molen vraagt aan de gemeente voor komend jaar een subsidie van €14.000,-. Dat is volgens directie en bestuur van Stichting Perspectief naast de zelf verworven inkomsten het absolute minimum om het theater met al zijn functies te kunnen laten functioneren. Eigenlijk is structureel € 25.000 op jaarbasis nodig om het volledige aanbod aan activiteiten kwalitatief op peil te houden en de unieke maatschappelijke functie in het hart van de gemeenteverder uit te bouwen.

Afgelopen jaren is er veel energie gestoken in het werven van vrienden, sponsors en advertenties. Een veertigtal ambassadeurs uit heel de gemeente draagt het theater een warm hart toe. Voor hen is het ondenkbaar dat het theater een grootdeel van zijn activiteiten zou moeten stopzetten. Inmiddels wordt met neveninkomsten meer dan de helft van de kosten gefinancierd, maar eenmultifunctioneel theater zonder structurele subsidie is, volgens de experts op dit gebied, onmogelijk. Dat is ook de ervaring in andere gemeenten.

Cookieinstellingen