Bijzonder jubileum voor Stichting Voedselbank Wijchen & Beuningen

Foto: Ans Baars

Op 30 januari werd het 10-jarig bestaan van Voedselbank Wijchen en tevens het 5-jarig bestaan van afdeling Beuningen groots gevierd. Tien jaar lang zich inzetten voor de armoede van inwoners van Wijchen en Beuningen. Het aantal pakketten is tot nu gegroeid naar 91 in Wijchen tot 48 pakketten in Beuningen.

Ceremoniemeester Karin Hoogenboom opende het jubileumfeest en heette iedereen van harte welkom. Daarna gaf ze meteen het woord aan Dianne Vrolijks, voorzitter van Stichting Voedselbank Wijchen & Beuningen. Met “We vieren vandaag dat we Groen geworden zijn” opende Dianne het jubileumfeest. Dianne sprak verder ”Dit betekent dat wij aan alle eisen van de voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben voldaan en daarmee het Groen certificaat hebben behaald voor Wijchen en ook voor Beuningen. Ook vieren wij het 10 jarig bestaan van Wijchen en 5 jaar bestaan van Beuningen.”

DSC_00751

Het vieren is erg dubbel. Dianne: “Eigenlijk vieren we dat er een Voedselbank nodig is. Helaas is de armoede in de 10 jaar alleen nog maar toegenomen. Er is veel gebeurd de afgelopen 10 jaar en het samenstellen van voedselpakketten blijft een lastige klus. We streven er naar om zo goed mogelijke en bruikbare voedselpakketten samen te stellen.”

Met het jubileumfeest wordt ook gevierd dat vele vrijwilligers zich jaren hebben ingezet voor de inwoners van Wijchen die op de armoedegrens leven. Maar er gaat ook veel dank aan naar sponsoren, hulpinstellingen en de gemeente Wijchen, zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest. Dianne sluit af met “Laten we hopen dat er over 10 jaar niet meer zoveel voedselpakketten nodig zijn.

Rob Netten van de actie “Geef Frans met een kerstpakket een kans” bood namens de Boskantse Mariakapel een mooi cadeau aan. Het mooie cadeau woog 1,5 ton en bestond uit 100 pakken houdbare melk, 400 blikken soep en 200 pakken koffie. “Het cadeau is mogelijk gemaakt door u, Wijchenaren, die in de Boskantse Mariakapel lichtjes aansteken en u die al 21 jaar langskomt bij onze kerstacties”, aldus Rob.

DSC_0081

Dianne mocht het Groene certificaat ontvangen uit handen van Wethouder Agnes Schaap, wethouder van armoede en minimabeleid. Zij vertelde in haar speech er met een dubbel gevoel te staan. “Een dubbel gevoel van trots maar ook met een beschamend gevoel. Trots op een Voedselbank die al 10 jaar zich inzet voor de inwoners van de gemeente Wijchen en Beuningen. Met wat er de afgelopen 10 jaar bereikt is, hebben zij zeker een plek binnen onze gemeenschap. Beschamend omdat wij in Nederland als rijk land de armoede niet kunnen bestrijden. Maar al met al ben ik ontzettend trots op Stichting Voedselbank Wijchen & Beuningen ”.

DSC_0135

Tekst en foto’s door Ans Baars (wijchen.nieuws.nl)

Cookieinstellingen