Apple wil vingerafdruk en foto van iPhone-dief gaan vastleggen

Foto: publiek domein

Apple wil het voor dieven onaantrekkelijker maken om een iPhone te stelen. Het bedrijf heeft een nieuw patent ingediend waarin een technologie staat omschreven waarmee ze gegevens van ongeautoriseerde gebruikers, door middel van de TouchID-sensor en het maken van foto’s, kunnen vastleggen.

Als de technologie daadwerkelijk gebruikt gaat worden, is een dief nog niet jarig. Apple kan dan namelijk, nadat er meerdere keren verkeerd is ingelogd op een iPhone, de vingerafdruk van een mogelijke onrechtmatige eigenaar opslaan.

Maar dat is nog niet alles: Apple zal vervolgens automatisch een foto van de desbetreffende persoon maken. Ook is het bedrijf in staat om een filmpje te maken van de mogelijke dader, omgevingsgeluiden op te nemen en de exacte locatie waar hij of zij zich bevindt, vast te leggen. De ingewonnen informatie wordt naar een centrale server gestuurd en kan gebruikt worden om de daad van de crimineel te bewijzen.

Of de functie, die aangezet kan worden via Find my iPhone, er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Het verzamelen van vingerafdrukken, foto’s en filmpjes is namelijk privacygevoelig. Daarnaast worden ook de gegevens van iPhone-gebruikers die zelf per ongeluk verkeerd inloggen, verzameld, terwijl Apple streeft naar het optimaal beschermen van zijn klanten. De patentaanvraag toont in ieder geval wel aan dat Apple de beveiliging van iPhones wil blijven verbeteren.

Lees ook:

Cookieinstellingen