Cursus Vallen Verleden Tijd weer van start

Foto: BNG

Een losliggende mat, een gladde of ongelijke stoep, een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor veel oudere mensen kan een valpartij grote gevolgen hebben en soms leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken. Daarom organiseert de gemeente Beuningen in samenwerking met fysiotherapeuten, de ergotherapeut, Stichting Perspectief, ZZG en GGD Gelderland-Zuid in het najaar weer de cursus Vallen Verleden Tijd. De cursus vindt plaats in de kernen Beuningen en Winssen.

Tijdens tien bijeenkomsten van anderhalf uur leren deelnemers door middel van drie oefenvormen het voorkomen van vallen en hoe te handelen als men onverhoopt toch valt. Er zijn oefeningen op een hindernisbaan waarbij een aantal situaties uit het dagelijks leven worden nagebootst. De deelnemers oefenen daarnaast rol- en valtechnieken waarbij de judovalprincipes de achtergrondgedachte vormen. Het onderdeel Sport en Spel is gericht op het uitvoeren van dubbeltaken.

Door het programma Vallen Verleden Tijd  te volgen wordt de kans op een letsel bij een val verkleint. De cursussen worden gegeven door de lokale fysiotherapeuten. Aanvullend op de training krijgt iedereen een eenmalig huisbezoek door een ergotherapeut voor adviezen over valpreventie in de eigen woonomgeving.

Cursussen in Beuningen en Winssen

De cursus Vallen Verleden Tijd start in Beuningen op dinsdag 18 oktober in De Lèghe Polder in Beuningen en vindt plaats op tien achtereenvolgende dinsdagmiddagen van 15.00 tot 16.30 uur. Vanaf woensdag 2 november aanstaande wordt de cursus gegeven in ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen. Deze vindt elke woensdagochtend plaats.

Aanmelden

Voor mensen die weleens gevallen zijn of juist bang zijn om te vallen is de cursus geschikt. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut. De bijdrage voor de gehele cursus is 25 euro.

Vallen Verleden Tijd

Uit onderzoek blijkt dat dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo’n val heeft wel eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden zo’n 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Het Vallen Verleden Tijd programma is voor ouderen het enige valpreventie-programma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Het doel van de cursus is om het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen. Uit de praktijk blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus met bijna 50% is afgenomen.

Cookieinstellingen