Filmhuis: Film The Salt of The Earth

In het voorprogramma een tweegesprek tussen fotograaf Ger Loeffen en de 12- jarige Jobke van de Vijver. Beiden interviewen elkaar over ieders passie voor fotografie. Loeffen fotografeert ruim 40 jaar waarvan 33 jaar professioneel. In 2015 ontmoette hij Jobke en werd meteen gegrepen door haar prachtige foto’sdie een spiegel lijken te zijn voor haar veelzijdige interesse. Vanaf 9 januari exposeert Jobke in het Molenhuis.

Film The Salt of the Earth

The Salt of the Earth opent met indrukwekkende beelden van mijnwerkers in het Braziliaanse Serra Pelada. Een mierenhoop van mensen in een gigantische krater, die in de loop der jaren met de hand is gemaakt om naar goud te zoeken. De foto’s zijn, zoals vrijwel al Salgado’s werk, gemaakt met oog voor schoonheid en voor menselijkheid. Zoals regisseur Wenders in de voice-over beschrijft: de sociaalfotograaf wordt gedreven door empathie voor de mensheid.

In deze documentaire, die na de opening grofweg in chronologische volgorde Salgado’s leven langs loopt, komen uiteraard veel meer van dat soort beelden voorbij. De brandende olievelden in Koeweit zijn bijvoorbeeld prachtige plaatjes, hoewel het verhaal erachter een dubbel gevoel oplevert. Intussen is de fotoreeks uit Noord-Ethiopië juist diep verontrustend doordat de uithongering en het leed zo scherp in beeld zijn gebracht.

Kritisch merkt Salgado op dat de geschiedenis bestaat uit een aaneenschakeling van oorlogen. Een reden om zich in zijn laatste project meer te richten op de natuur en zelf voor verbetering te zorgen. Hij laat een groot kaalgeslagen heuvellandschap opnieuw met bomen beplanten. Als boodschap geeft hij mee dat de vernietiging van de natuur niet onomkeerbaar is.

Mooi om te zien hoe sterk de man zich bekommert om de mens en de planeet. Deze ecologische boodschap heeft The Salt of the Earth niet nodig als afsluiter. Als scherpe observator is Salgado vele malen interessanter.

Regie: Wim Wenders en Juliana Ribeiro Salgado

Datum: zaterdag 21 januari 2017
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Theater de Molen
Plaats: Molenstraat 54, Beuningen

Entree € 7,50 (online)

Cookieinstellingen