Monitoring 80 jarigen 2016 gemeente Beuningen

Foto: perspectief

Stichting Perspectief heeft een onderzoek uitgevoerd onder 80 jarigen uit de gemeente Beuningen. Er zijn 12 enthousiaste vrijwilligers op pad gegaan met een vragenlijst. In totaal zijn 76 senioren bezocht. Naar aanleiding van die gegevens is een rapport opgesteld.

Enkele conclusies

Van de respondenten woont 88% naar wens en een ruime meerderheid heeft al voorzieningen aangebracht of zelf oplossingen bedacht om prettig en veilig in de huidige woning te blijven wonen. Meer dan de helft van de 80 jarigen woont in een koopwoning. Qua mobiliteit verplaatsen de meeste ondervraagden zich nog zelfstandig met bus, auto, de fiets of lopend. Bijna één derde verplaatst zich met hulp van anderen. In Winssen wordt door 80 jarigen geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de bus niet meer door het dorp rijdt.

Het grootste gedeelte van de respondenten is tevreden over de sociale contacten en activiteiten. Derhalve geeft 12% aan zich soms eenzaam te voelen. Van de bezochte 80 jarigen neemt 30% niet meer actief deel aan activiteiten buitenshuis. In 2014 was dit nog 40%. Een voorzichtige conclusie is dat de huidige 80 jarigen actiever blijven en hun best doen gezond te blijven middels goede voeding, sporten en bewegen.  Meer dan de helft van de 80 jarigen ontvangt mantelzorg en 25% verleent zelf mantelzorg. De meest belangrijke voorzieningen zijn bekend.

Aanbevelingen

Behoud van belangrijke voorzieningen zoals een huisarts, supermarkt, bank, apotheek en postkantoor in de verschillende dorpskernen is en blijft van essentieel belang.

Actuele thema’s onder 80 jarigen zijn o.a. veiligheid, mantelzorg en veranderingen in de zorg. Daarom blijft het bezoeken en het geven van informatie aan 80 jarigen erg belangrijk. Stichting Perspectief heeft in samenwerking met gemeente en verenigingen van senioren al een start gemaakt hierin door het organiseren van bijeenkomsten met de thema’s veiligheid, mobiliteit en het onderwerp dementie. Belangrijk is om dit door te zetten voor meerdere onderwerpen.

Cookieinstellingen