Financiële zorgen voor huurders

Foto:

Speed-daten in Beuningen: Huurdersbelang Beuningen, de onafhankelijke huurdersorganisatie voor 
huurders in de gemeente Beuningen, organiseert op donderdag 21 november
een informatieavond voor huurders van woningcorporatie Standvast Wonen.Het hoofdonderwerp van de avond is de sterke stijging van de huurprijzen. Sinds dit jaar worden huurders van meerdere kanten financieel bedreigd.

De regering heeft besloten dat huurders die meer verdienen dan 34.229 euro bruto voortaan ieder jaar een hogere huurverhoging krijgen. Dat is om het zogenaamde ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Het kabinet hoopt dat er daardoor meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor lagere inkomensgroepen. Probleem is alleen dat die huurders met middeninkomens niet kunnen verhuizen, omdat er nauwelijks huurhuizen in het duurdere segment of betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn.

Tegelijkertijd heeft minister Blok bedacht dat de corporaties ‘zo rijk zijn’ dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet. Dat betreft de ‘verhuurdersheffing’ die dit jaar 1,7 miljard euro bedraagt.  Probleem hierbij is dat die ‘rijkdom’ niet op de bank staat, maar in de huizen zit.

Om de verhuurdersheffing te betalen kunnen corporaties drie dingen doen.  De kosten verlagen door medewerkers te ontslaan en minder onderhoud aan de woningen te doen, of een deel van de huurwoningen verkopen, of de huren verhogen.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor huurders van Standvast Wonen, de komende jaren?

De informatieavond begint met een uitleg door Moniek Bens, manager Wonen van Standvast Wonen. Daarna kunnen de huurders individueel hun vragen stellen aan medewerkers van de corporatie. Dat kan over de huur en verhuurzaken gaan, maar ook over problemen in en om het huis. Bijvoorbeeld over achterstallig onderhoud, verhuiskansen, energiebesparing, overlast, kopen van je woning  en dergelijke.

Deze persoonlijke gesprekjes worden georganiseerd in een Speed-Date vorm.
De huurdersavond wordt georganiseerd in de vergaderzaal van sporthal De Tinnegieter, Leigraaf 2 te Beuningen en begint om 19.30 uur. Meer info op www.huurdersbelangbeuningen.nl.

Activiteit: Speed-daten
Datum: Donderdag 21 november 2013
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: De Tinnegieter, Beuningen