Tentoonstelling parlevinkers bij Dijkmagazijn

In augustus en september zijn er op zes plaatsen rondom de Waal
diverse activiteiten te beleven en tentoonstellingen te bezichtigen in
het kader van Lekko! Schippers in zicht. Binnenvaartschippers vertellen
over het leven op een schip, en over hun vak van vroeger tot nu. Er zijn
filmvertoningen over o.a. het leven in een schippersinternaat en over
het harde, maar boeiende werk in de binnenvaart, diverse activiteiten
voor kinderen en muziek.In augustus zijn de tentoonstellingen in Beuningen, Waalhaven Nijmegen, Lindenberg-/Museumhaven Nijmegen en Tolkamer. De data  zijn 16, 17 en 23, 24 augustus 2014

  • Beuningen haalt de oude geschiedenis van de parlevinkers weer boven water. De     varende supermarkten die langszij kwamen om de eettafel aan boord te vullen. Een voormalig schippersvrouw vertelt levendig over haar familie die in de parlevinkerij zat, naar aanleiding van foto’s. De tentoonstelling is in het Dijkmagazijn, Dijk 41, 6641 LA Beuningen.
  • De Nijmeegse Waalhaven. Aan boord van het ontmoetingsschip van het KSCC, de boot van de aalmoezenier, toont de moderne scheepvaart zich in haar facetten. Navigatie, elektronica, maquettes, afbeeldingen hoe een modern schip er in doorsnee uitziet. Waarschijnlijk laat het opleidingsschip Maxima ook haar anker in de Waalhaven vallen.
  • De Nijmeegse Lindenberghaven/museumhaven vertelt over de scheepvaart van vroeger aan de hand van oude schepen, in de tijd van olie en stoom. De historische sleepboot de Harmonie III zal  pendelen tussen dit verleden en het heden dat in de Nijmeegse Waalhaven is aangemeerd.
  • Tolkamer: hier staan de marechaussee de werf en de grens centraal. Vrachtbrieven,     verhalen (hoe bij laag water de flessen drank, die de schippers uit angst voor de douane over boord hadden gegooid, weer te zien zijn) en wandelingen langs historische gebouwen.

hoogzriwti1ingh3b8fqmecwa
chl123hclxxi6dlkte2w3rs7l

De tentoonstellingen in Millingen aan de Rijn en Doornenburg zijn op 6, 7 en 13, 14 september 2014

  • Millingen aan de Rijn: Hier krijgt het heden en de toekomst van de scheepvaart volop de     aandacht.
  • Doornenburg vertelt over de zalmvisserij en het baggeren.

Openingstijden tentoonstellingen
Zaterdag: 13.00 – 17.00 uur, Zondag: 11.00 – 17.00 uur

Vrijdagavond 15 augustus is er muziek van De 4Tuoze Matroze op het culturele terras ‘De Kaaij’, Lindenberghaven in Nijmegen.

Zaterdagmiddag 16 augustus om 14.00 uur is de opening van Lekko! Schippers in zicht in Nijmegen, op en bij prachtige authentieke schepen in de museumhaven waar ook ‘De Kaaij’ op dat moment plaatsvindt, met als thema Romantiek en Realiteit.

Op het schip ‘De Zeester’ treden de 4Tuoze Matroze op, kunt u modelboten bekijken en praat Johan Dibbets (ex-verslaggever NOS) met verschillende generatie schippers over het schippersleven, vroeger en nu. Daarna zijn er kinderactiviteiten op het schip Opoe Sientje en op De Kaaij. Tevens zijn de locaties Beuningen, Tolkamer, Waalhaven en Lindenberg-Museumhaven open.

Voor meer informatie omtrent de activiteiten rondom dit project en hoe u de tentoonstellingen kunt bezoeken zie: www.lekkoschippersinzicht.nl of Facebook.

Er zijn ook twee rondvaarten die Beuningen aandoen. Kijk voor info op bovengenoemde website bij ‘Opgave boottocht/arrangement’.