ALSI als 5e in Top 100 MKB Innovatie

Foto:

EINDHOVEN/BEUNINGEN – Dit jaar staan er maar liefst 23 industriële bedrijven in de MKB Innovatie Top 100, het is daarmee de meest voorkomende sector in de lijst. Op nummer 5 staat ALSI uit Beuningen met als innovatie: Meer, sneller en secuurder splitsen.Op 12 juni presenteerden Syntens Innovatiecentrum, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de achtste keer de ranglijst met honderd concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd.

Het ‘groene’ lettertype van Ecofont uit Utrecht is dit jaar de aanvoerder van de lijst. Ecofont zorgt voor inktbesparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Het geheim is het schieten van kleine gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. Het trucje leidt tot besparing van papier en inkt dat oploopt tot wel 50 procent.

De drie hoogst, door industriële bedrijven, ingenomen plaatsen zijn:
De tweede plaats voor ThermIQ uit Schiedam met als innoviatie: Slim verwarmen met behaaglijk resultaat;
De derde plaats voor Tempress Systems B.V. uit Vaassen met als innovatie: Radicaal nieuwe zonnecellen en;
De vijfde plaats voor Advanced Laser Separation International N.V. (ALSI) uit Beuningen met als innovatie: Meer, sneller en secuurder splitsen.

Advanced Laser Separation International (ALSI) ontwikkelde het Multibeam Laserdicing System: een technologie die wafers (een plak halfgeleidermateriaal waarop schakelingen worden aangebracht) splitst in individuele chips.

Het traditionele mechanische ‘breek’-proces veroorzaakt veel uitval, duurt relatief lang en heeft achteraf inspectie nodig. Maar het multi-lasersysteem van ALSI dringt de uitval terug tot maximaal 1 procent, separeert 15.000 chips in nog geen tien minuten (tegenover 60 tot 90 minuten ‘voorheen’) heeft achteraf geen controle nodig. Doorgaans betekent een sneller splijtproces een slechtere kwaliteit snede met meer schade door de hitte van de laser.

ALSI lost dit probleem op door de laser (afhankelijk van de toepassing) te splitsen  – oplopend tot zo’n honderd verschillende stralen. Zo wordt met het Multibeam Laserdicing System niet alleen veel sneller gewerkt, maar tegelijkertijd veel secuurder.

In de flashpresentatie wordt in minder dan één minuut de techniek uitgelegd.

Bron: vraagenaanbod.nl