Gelders debat: Winkels stad in, stad uit?

Foto:

Tijdens het tweede Gelders Debat van dit jaar gaat het om de relatie tussen grootschalige detailhandel in het buitengebied en de middenstand in de binnensteden. De titel van het debat is ‘Winkels stad in, stad uit?’ Het Gelders Debat wordt op 20 november in Westervoort gehouden.Tijdens de regelmatig terugkerende debatavonden gaan leden van Provinciale Staten in discussie met diverse partijen. Iedereen die belangstelling heeft kan zich aanmelden voor het Gelders Debat.
 
Actueel thema
De relatie tussen de detailhandel in en buiten de steden is een thema dat momenteel flink in de belangstelling staat. Tegenover de worstelende middenstand in de steden en dorpen staat de opmars van grote zaken in het buitengebied, met Hornbach bij Ressen als recent voorbeeld.
 
Grond
Veel gemeenten hebben dure grond in eigendom. Door de crisis gaat veel woningbouw niet door. Er wordt dus verlies geleden op die grond. Is de geplande verkoop aan grote winkelketens, die in vestigingen buiten het centrum kansen blijven zien, nog wel een optie?

Aantrekkingskracht
Tijdens het Gelders Debat wordt onder meer gepraat over de vraag of de mogelijk negatieve effecten hiervan voorzien hadden kunnen worden. Raken de binnensteden hun aantrekkingskracht kwijt? Moeten de ontwikkelingen gestopt worden om de binnensteden te redden? Wie moet hierin het voortouw nemen? Wat kan de overheid doen? Kunnen gemeenten winkels of bedrijven in het centrum vasthouden? Zo ja, hoe dan? Zo nee, wat zou je moeten doen? Ook de rol van de provincie komt aan bod. Moet de provincie sturen wanneer het gaat om grootschalige detailhandel of zijn de gemeentelijke/regionale autonomie en de markt leidend?
 
Programma
Het Gelders Debat wordt op woensdag 20 november gehouden in Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort. De zaal is open vanaf 17.00 uur (soep- en broodjesbuffet). Het debat onder leiding van gespreksleiders Angelique Krüger en Bob Roelofs begint om 18.00 uur (zie Documenten). Het debat is ook live te volgen op de website van Omroep Gelderland. Een belangrijk onderdeel van de avond vormt de twitterwall. Met de hashtag #geldersdebat kan iedereen opmerkingen kwijt die onderdeel kunnen gaan uitmaken van het debat.
 
Aanmelden
Stuur een e-mail naar [email protected].

UITNODIGING.pdf