Beuningen worstelt met opvang van asielzoekers door gebrek aan grond

jul 06 , 19:47 Geen categorie
alle chalets noodopvang beuningen bewoond
BEUNINGEN – Beuningen moet volgens de Spreidingswet tegen eind 2024 160 asielzoekers opvangen, maar heeft moeite om geschikte locaties te vinden. De gemeente heeft geen eigen grond beschikbaar voor een asielzoekerscentrum en bestaande vastgoedopties ontbreken.
De Spreidingswet, bedoeld om asielzoekers beter over Nederland te spreiden, is in februari ingevoerd. Ondanks het voornemen van het nieuwe kabinet om deze wet snel weer in te trekken, willen gemeenten in de regio Nijmegen, waaronder Beuningen, zich hieraan blijven houden. Burgemeester Daphne Bergman benadrukt de humanitaire plicht om ontheemden op te vangen.
In tegenstelling tot buurgemeenten Druten en Wijchen, die al vorderingen maken met hun opvanglocaties, zoekt Beuningen nog naar oplossingen. Mogelijke opties zijn het huren van grond of panden van derden.
Beuningen ligt wel op schema met de opvang van statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Dit najaar worden veertien alleenstaande minderjarige statushouders gehuisvest in voormalige schoolwoningen, ondanks protesten van omwonenden. De gemeente heeft 6,5 miljoen euro verdiend aan de opvang van Oekraïners in 2023 en wil dit geld investeren in permanente woningen voor deze groep. Concrete plannen voor deze woningen zijn echter nog niet bekend.