Transitieplan BREED

Foto:

GEMEENTE, 23 maart 2012 – Met de nieuwe Wet werk naar vermogen (WWNV) komt er één regeling voor werkzoekenden en wordt de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) beperkt tot werkzoekenden die aangewezen zijn op beschut werken. Het Rijk bezuinigt daardoor op de sociale werkvoorziening.TransitieplanDe gemeente krijgt een grotere rol binnen de sociale werkvoorziening Breed en bij de arbeidsbemiddeling van de mensen die buiten de Wsw vallen. Daarom heeft Breed een transitieplan geschreven. Het plan heet: ‘Toekomst Breed: de financiële aspecten, de koers en de organisatie’. Het bestuur van Breed vraagt de gemeenteraad om haar mening, een zienswijze, over de voorstellen uit dit plan.De twee belangrijkste punten waar de gemeenteraad over moet beslissen zijn:• De grotere rol die de gemeente op financieel en organisatorisch gebied krijgt.• De verantwoordelijkheid die de gemeente krijgt voor het zoeken van een juiste werkplek voor een deel van de werknemers van Breed.

GEMEENTE, 23 maart 2012 – Met de nieuwe Wet werk naar vermogen (WWNV) komt er één regeling voor werkzoekenden en wordt de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) beperkt tot werkzoekenden die aangewezen zijn op beschut werken.

Het Rijk bezuinigt daardoor op de sociale werkvoorziening.

Transitieplan
De gemeente krijgt een grotere rol binnen de sociale werkvoorziening Breed en bij de arbeidsbemiddeling van de mensen die buiten de Wsw vallen. Daarom heeft Breed een transitieplan geschreven. Het plan heet: ‘Toekomst Breed: de financiële aspecten, de koers en de organisatie‘.

Het bestuur van Breed vraagt de gemeenteraad om haar mening, een zienswijze, over de voorstellen uit dit plan.
De twee belangrijkste punten waar de gemeenteraad over moet beslissen zijn:
• De grotere rol die de gemeente op financieel en organisatorisch gebied krijgt.
• De verantwoordelijkheid die de gemeente krijgt voor het zoeken van een juiste werkplek voor een deel van de werknemers van Breed.

Voortzetting of beëindiging
Als de gemeente niet in het plan mee wilt gaan dan dient zij zich uit te spreken over voortzetting of beëindiging van de deelname aan de gemeenschappelijke regeling (GR) waarbij met BREED gewerkt wordt.  Er is uitgerekend dat de uittredingskosten voor de gemeente Beuningen € 2.128.000 bedragen. Daarnaast heeft de gemeente bij eventuele uittreding wettelijk slechts twee opties:

1. De gemeente laat de uitvoering over aan een SW-bedrijf (Sociale Werkplaats). Daarvoor zal een inschrijfbedrag gevraagd worden.

Op dit moment zitten alle SW-bedrijven in financieel zwaar weer als gevolgen van de rijksbezuinigingen. De kans dat de gemeente Beuningen ook dan weer geconfronteerd zal worden met exploitiatietekorten is daarom zeer aanwezig.

2. De gemeente neemt de uitvoering van de Wsw in eigen beheer en moet dan zelf passende werkplekken bieden aan ruim 150 mensen.

Het is moeilijk voor te stellen dat de gemeente het begeleiden van deze mensen en de erbij horende adminsitratie zelf efficiënter kan uitvoeren dan een SW-bedrijf

 

Van productie- naar een arbeidsbemiddelingsbedrijf
Uittreden uit de GR is gezien beide opties geen voor de hand liggende keuze. In het  transitieplan van BREED wordt een reorganisatie omschreven waarin het bedrijf omgebouwd wordt van een productie- naar een arbeidsbemiddelingsbedrijf. De kern van de koerswijziging is dat er een maximale inzet wordt gepleegd om SW-medewerkers buiten de muren van BREED te detacheren. In plaats van nu 25% wilt men eind 2016 realiseren dat 85% gedetacheerd is.

De commissie Samenleving bespreekt aanstaande maandag, 26 maart het plan. U kunt daarbij zijn.

Wet Werken naar Vermogen (WWNV) gaat per 1 januari 2013
– de Wet investeren in jongeren (WIJ),
– de Wet werk en bijstand (WWB),
– de Wet Sociale werkvoorziening (WSW) en
– de Werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet
Wajong
) vervangen.

Vooruitlopend op de nieuwe WWNV wordt de WIJ opgenomen in de WWB.

Per 1-1-2012: WWB = WWB + WIJ
Per 1-1-2013: WWNV = WWB + WSW + Wet Wajong

Cookieinstellingen