2150 Scholieren op weg naar het wereldrecord reanimeren

Foto:

Op woensdag 29 mei 2013 doen ruim 2150 schoolkinderen een poging om het wereldrecord reanimatietraining met een Automatische Externe Defibrillator (AED) te verbeteren. Met hulp van AED-trainingsapparaten (Philips) en oefenpoppen (Laerdal) laten ze zien wat ze hierover de afgelopen maanden leerden van de reanimatie-trainers van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).’s werelds grootste AED-trainingssessie in het Nijmeegse Goffertstadion
De trainers werken namens de stichting AED4all, die ook na 29 mei actief blijft. Lukt de recordpoging, dan levert dat een vermelding op in het beroemde Guinness-book of Records.

TV-presentator Jochem van Gelder praat op de grasmat van het voetbalstadion van N.E.C. de programma-onderdelen aan elkaar en Jeske (bekend van The Voice Kids) komt zingen. Assistent-trainer van N.E.C. Ron de Groot, die de waarde van een AED-reanimatie aan den lijve ondervond, geeft het startschot.

Volgens CWZ-reanimatiecoördinator Anne-Marie Willems begrijpen de scholieren (10-12 jaar) goed wat een hartstilstand is en hoe je de AED moet gebruiken. ‘Ze zien ook dat het vooral stoer is om dat te kunnen en niet eng.’ In Nederland hangen naar schatting 40.000 tot 50.000 AED’s. Er zijn echter maar weinig mensen die ermee weten om te gaan. Inzet van een AED laat de overlevingskans na een hartinfarct stijgen van 18 procent (als er alleen een ambulance komt) naar 48 procent.

Op 29 mei 2013 krijgen de initiatiefnemers – naast Willems ook kinderarts René Verlaak, Anita Scholten en Patricia van Hooff – steun van onder meer hoofdsponsors Philips, Laerdal en N.E.C., ROC Nijmegen (80 studenten), de Nederlandse Reanimatieraad (80 vrijwilligers) en de stichting Wij staan voor de Wijk.

Reanimeren op de stip
Het is bij hoge uitzondering dat het gras in het Gofferstadion betreden mag worden door anderen dan voetballers. Bart van Ingen, directielid N.E.C.: ‘CWZ en N.E.C. zijn belangrijke partners van elkaar. Samen willen we ons verder ontwikkelen op het gebied van kennis, vitaliteit en mentaliteit. Dit evenement is de perfecte vertaling van onze visie #Samenbeter en we zijn dan ook vereerd om gastheer te zijn van deze recordpoging.’

Joep Goessens, projectleider van de aan N.E.C. gelieerde stichting Wij staan voor de Wijk: ‘Onze stichting heeft vitaliteit als belangrijke pijler. Om samen met het CWZ vitaliteit in de stad en de omgeving te promoten, dragen we graag bij aan dit mooie project.’

Internationaal vervolg?
Hoofdsponsor Philips stelt als één van de grootste leveranciers van AED’s ter wereld de trainingssystemen beschikbaar waarmee de kinderen hun ambitieuze doel kunnen bereiken. ‘Deze recordpoging is een mooi initiatief en ook zeer relevant. In een samenleving waarin hart- en vaatziekten steeds meer voorkomen is het belangrijk dat deze systemen een vertrouwd verschijnsel worden in ons dagelijks leven,  dat ze openbaar beschikbaar zijn en dat jong en oud weten hoe ze te gebruiken als de nood aan de man is,’ zegt Henk Valk, General Manager van Philips Healthcare Benelux. Philips wil de Nijmeegse manifestatie internationaal onder de aandacht brengen.