Wereldrecord AED-training glansrijk gehaald

Foto:

NIJMEGEN – 2107 kinderen hebben sinds vanochtend samen het wereldrecord
reanimatietraining met AED in handen. Hoewel de officiële erkenning van
het record door het Guinnes Book of Records nog zes weken op zich laat
wachten, wijst alles er op dat het doel werd bereikt.In het Nijmeegse Goffertstadion lieten de scholieren gedurende een half uur zien dat ze de AED-techniek in combinatie met kennis van ‘basic life support’ goed onder de knie hebben.

Het evenement is een initiatief van de stichting AED4all, gelieerd aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. De actie werd mede mogelijk gemaakt door de hulp van vele vrijwilligers en sponsoring door onder meer Philips (AED’s), N.E.C. en Laerdal (oefenmaterialen).
 
Bijzonder aan het wereldrecord is dat nooit eerder met zulke jonge kinderen een dergelijke grootschalige AED-training werd gegeven. Het gaat om leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool, in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Zij blijken goed met de apparatuur overweg te kunnen. De stichting AED4all gaat in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de komende jaren onderzoeken in welke mate die kennis in de loop der jaren beklijft en welke onderwijsmethode daarbij het beste werkt.

Op naar de 10.000
AED4all blijft de komende jaren trainingen verzorgen. De initiatiefnemers hopen minstens 10.000 jongeren te leren hoe je een AED moet gebruiken. Volgens de Nederlandse Reanimatieraad is in ons land een groot tekort aan mensen die weten hoe je deze levensreddende apparatuur moet bedienen.

‘Mijn hart klopt voor jou’
Er ging gejuich op toen de aanwezige notaris en presentator Jochem van Gelder bekendmaakten dat het record was gehaald. De scholieren kregen een certificaat uitgereikt en dansten vervolgens mee op het speciaal voor deze happening geschreven lied ‘Mijn hart klopt voor jou’. Er was veel media op de been om het evenement te verslaan. Bij Omroep Gelderland is een leuke reportage te zien.