De Vierdaagsefeesten gaat over op PET-glazen

Foto:

Binnen een jaar zal de hele stad overgaan op
PET-glazen die na inzameling gerecycled en omgezet worden in nieuwe
glazen en frietbakjes. We praten over een circulaire economie die
mogelijk wordt gemaakt dankzij een nauwe samenwerking tussen
verschillende Nijmeegse partijen. Op vrijdag 28 juni  ondertekende de
Nijmeegse horeca een intentieverklaring met de Vierdaagsefeesten. Alle
partijen committeren zich aan het PET-model en verklaren dat zij
volledig achter dit initiatief staan.Stichting Vierdaagsefeesten, Royal HaskoningDHV, de DAR, de ARN en 4Pet Holding hebben het initiatief genomen om de Vierdaagsefeesten in 2014 volledig op één monostroom te laten draaien. In plaats van allerlei verschillende soorten plastic door elkaar te gebruiken gaan álle ondernemers tijdens de Vierdaagsefeesten hetzelfde verpakkingsmateriaal, gebruiken. Van glas tot frietbakje.

PET
Het voordeel is dat men dan meer, beter en gerichter kunnen recyclen, zodat het materiaal weer inzetbaar is.  Vooral PET is heel goed recyclebaar en daar is de keuze dus op gevallen. Vorig jaar vond er tijdens de feesten al een pilot plaats en deponeerden bezoekers de PET-glazen in speciale afvalcontainers. Ook nu worden de glazen opgehaald door afvalreinigingsbedrijf DAR en gerecycled door 4Pet Holding. Afvalverwerkingsbedrijf ARN verwerkt de rest van het afval tot groene energie.

De achterkant van het model was dus klaar voor de start. En nu is ook de laatste stap aan de voorkant gemaakt: op vrijdag 28 juni 2013 ondertekenden een aantal partijen van de Nijmeegse horeca een overeenkomst met de Vierdaagsefeesten. Alle partijen committeren zich aan het PET-model en verklaren dat zij volledig achter dit initiatief staan.

Duurzaamheid versus vermaak

De bezoeker gaat dit jaar de speciale afvalscheidingeilanden herkenbaar tegenkomen in de stad. Ook in de programmering zijn tal van duurzame initiatieven terug te vinden van workshops tot gerecyclede tassen, van stapperskaarten tot duurzame modeshows en van watertappunten tot zonnetreintjes.