Neurologie zoekt gezonde personen voor wetenschappelijk onderzoek

De afdeling neurologie van het CWZ zoekt voor wetenschappelijk onderzoek
gezonde proefpersonen tussen de 40 en 70 jaar voor de studie
‘Karakterisering van pijn in myotone dystrofie type 2 en fibromyalgie’.Dit onderzoek start half augustus. Bij deelname wordt u gevraagd vier vragenlijsten in te vullen. Ook komt u eenmalig naar de afdeling klinische neurofysiologie (C86) voor een pijnmeting. Hierbij wordt gemeten hoe gevoelig de huid is voor een elektrische prikkel, een drukprikkel en voor kou. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Bij deelname ontvangt u een vergoeding van 25 euro.
 
Zeldzame erfelijke spierziekte
Myotone dystrofie type 2 (MD2) is een zeldzame erfelijke spierziekte, met als een van de belangrijkste klachten (spier)pijn. Het is nog onbekend hoe deze pijn ontstaat en dus behandeld moet worden. Er lijken veel overeenkomsten te bestaan tussen het type pijn bij deze ziekte en bij pijn als gevolg van fibromyalgie.

Fibromyalgie is een aandoening met chronische pijn in bindweefsels en spieren. Het doel van dit wetenschappelijk onderzoek is om de oorzaak van deze pijn in beide aandoeningen te achterhalen. Alle (54) patiënten met MD2 in Nederland worden uitgenodigd voor dit onderzoek, en een even grote groep patiënten met fibromyalgie.

Echter, om de resultaten goed te kunnen interpreteren is het van groot belang om de metingen ook bij gezonde proefpersonen te doen die ongeveer even oud zijn als de patiënten. De resultaten kunnen dan goed met elkaar vergeleken worden. Bij dit wetenschappelijk onderzoekt werkt het CWZ samen met het UMC St. Radboud. Het onderzoek is goedgekeurd door de toetsingscommissie ‘CMO Regio Arnhem-Nijmegen’.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie?
Dan kunt u contact opnemen met: drs. J. van Vliet, neuroloog i.o. en arts-onderzoeker, 024-3658765, [email protected].

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @beuningennieuws
.