16 september 2013 - Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Dat is de boodschap van de publiekscampagne die vandaag van start gaat. In de campagne worden automobilisten en fietsers via onder andere radio- en televisiespots gewezen op de risico’s van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer.Het gebruik van de smartphone is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er in Nederland minstens 8 miljoen smartphones in gebruik. In het gebruik is een verschuiving zichtbaar; mensen bellen minder en gebruiken de smartphone steeds meer voor sociale media en tekstberichten, ook vaak terwijl zeachter het stuurofop de fiets zitten.
Jaarlijks tientallen verkeersdoden
Uit onderzoek blijkt dat de risico’s op een verkeersongeval flink toenemen als iemand tijdens het rijden bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek schat in dat hierdoor jaarlijks enkele tientallen verkeersdoden vallen.
Social media en verkeer gaan niet samen
De campagneboodschap is: 'Social media en verkeer gaan niet samen. Hou je aandacht op de weg'. De campagne laat op verschillende wijzen zien en ervaren dat veilige verkeersdeelname niet te combineren is met gelijktijdige deelname aan het ‘virtuele verkeer’ door middel vanappen,mailen,facebooken entweeten.
Tijdens de campagne, die het hele najaar loopt worden verkeersdeelnemers onder meer via radio en televisiespots, mottoborden en andere communicatiemiddelen gestimuleerd handmatig gebruik van smartphone achterwege te laten als ze aan het rijden zijn. Ook Veilig Verkeer Nederland en de telecomproviders, T-Mobile, KPN en Vodafone vragen hier aandacht voor. De politie zal gedurende de campagneextra handhaven. Het is immers verboden in de auto een smartphone vast te houden als je aan rijden bent.
In de tweede helft van oktober richt de campagne zich aanvullend op fietsende jongeren. De jongerenverkeersorganisatie TeamAlert start dan samen met scholen met educatieve projecten om jongeren te wijzen op de de risico’s die ze lopen als ze op de fiets hun smartphone gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de fietsers wel eens een bericht leest tijdens het fietsen en 35 procent wel eens een bericht verstuurt tijdens het fietsen.
Wist je dat …
Meer informatie is er op de website www.daarkunjemeethuiskomen.nl .
Bron: www.rovg.nl en www.rijksoverheid.nl