Bevolkingsregister Nijmegen 1850-1890 online doorzoekbaar

Foto:

Wie woonde waar in het Nijmegen van eind 19de eeuw? Wat nu nog een
tijdrovende puzzeltocht is in dikke klappers en zware
bevolkingsregisters van de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen
(RAN), kost over enige tijd niet meer moeite dan enkele muisklikken.
Ten minste, als vrijwilligers eerst een steentje bijdragen.Onlangs heeft het RAN alle bevolkingsregisters van de gemeente Nijmegen over de jaren 1850-1890 laten scannen. In die registers werd per adres genoteerd welke personen er woonden en wanneer zij verhuisden en soms nog meer.

In de registers is bijvoorbeeld te vinden dat ene Ferdinandus Hamer in 1850, tien jaar eerder geboren, woonde op adres B635 aan de Molenstraat als één van de zes kinderen van Alijda en Hendrik, winkelier. Ferdinand zou later als missionaris naar China gaan, daar bisschop worden en er in 1900 als martelaar sterven. Zijn standbeeld siert nu de Molenstraat.

Het is de bedoeling dat vrijwilligers de persoonsgegevens (naam, geboorteplaats en -datum en beroep) van elke scan uittypen. Zo zullen uiteindelijk alle namen uit de bevolkingsregisters digitaal doorzoekbaar zijn.

Project VeleHanden
Deze immense klus wordt geklaard via het project VeleHanden, dat sinds enkele jaren archiefinstellingen en vrijwilligers met elkaar verbindt. Vrijwilligers die zich hebben aangemeld, voeren de gevraagde gegevens in met behulp van een speciaal invoerblad en een instructie. Op deze manier zijn al verschillende belangrijke bronnen digitaal toegankelijk gemaakt. Een voorbeeld daarvan is de militieregisters, waaraan het Nijmeegse archief een bijdrage heeft geleverd.

Als vrijwilliger doe je het invoerwerk niet alleen voor de goede zaak. Met elke scan die je voor het project van het RAN invoert verdien je punten. Daarmee kun je sparen voor gratis scans van afbeeldingen uit de beeldbank van het archief of voor een gratis deelname aan een workshop. Het RAN trapt daarbij af met een wedstrijd: wie op dinsdag 15 oktober 12 uur de meeste scans heeft ingevoerd, krijgt tijdens de Open Dag op 19 oktober een prijs uitgereikt.

De Nijmeegse bevolkingsregisters zijn vanaf 10 september beschikbaar via de website www.velehanden.nl.