Weekend van de Wetenschap brengt kennis dichtbij, ook in Gelderland

Foto:

Wetenschap en technologie, daar draait het om tijdens het eerste weekend
van oktober. Van het DNA-onderzoek van bacteriën in kaas tot het
verhaal van een ‘pop-up’ wetenschapper over het zuiveren van water vol
met hondenpoep. Het is allemaal te zien, te beleven en te horen op 5 en 6
oktober tijdens Weekend van de Wetenschap. Het thema, ‘Schatkamers’,
staat symbool voor wat er op zaterdag en zondag gebeurt; het publiek
krijgt de kans om in aanraking te komen met de wereld achter wetenschap
en technologie, die vaak verborgen blijft. Ook in Gelderland kan jong en
oud op ontdekkingstocht.In het Weekend van de Wetenschap ervaart het publiek welke rol de wetenschap- en technologiesector in Nederland en in ons dagelijks leven inneemt. Zeker honderdveertig bedrijven, instellingen, wetenschappelijke instituten, musea en universiteiten openen hun deuren tijdens en rondom dit weekend.

Schatkamers van Gelderland
NIZO food research (Ede) laat eens in de vijf jaar publiek toe en 5 oktober 2013 is het weer zo ver. Er zijn tal van interactieve demonstraties en experimenten om inzicht te krijgen in hoe de wetenschappers in het onderzoeksinstituut werken aan betere voedingsmiddelen. Zo komen bezoekers te weten hoe DNA-onderzoek van bacteriën in kaas bijdraagt aan een nog lekkerder belegde boterham en hoe je een koekje knapperig maakt. Ook kan het publiek zelf proefkonijn zijn door een ijsje te testen dat nul procent vet bevat en toch romig smaakt.

Het sterrenstelsel, ons dierenrijk, je brein; het zijn dingen waar je misschien nooit over nadenkt. Bij wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland duiken in het eerste weekend van oktober pop-up wetenschappers op die van deze onderwerpen het naadje van de kous weten.

Nieuwsgierige aagjes kunnen in Gelderland op 6 oktober 2013 terecht bij het Nederlands Watermuseum (Arnhem). Hier vertelt Toine Smits, hoogleraar Watermanagement, alles over ons watergebruik. Raakt het water een keer op? En wat als er te veel, te vies of te weinig water is?

Bezoekers kunnen ook zelf proefkonijn zijn: wie durft het aan om water te drinken wat net nog vol hondenpoep zat maar nu gezuiverd is? De lezingen en demonstraties zijn gratis, het publiek betaalt meestal wel entree tot de locatie.

Van sporttechnologie tot ruimtevaart
Ook in de overige elf provincies in Nederland doen veel ‘mooie’ namen mee aan Weekend van de Wetenschap, zoals: Universiteitsmuseum Utrecht, InnoSportLab Thialf, SRON en ESTEC. Op de website hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Voor sommige activiteiten is er beperkt plaats en is het noodzakelijk om je aan te melden, ook geldt er voor een aantal activiteiten een toegangsprijs. De meeste activiteiten zijn gratis.

Fotografie: DigiDaan. Gemaakt in opdracht van Weekend van de Wetenschap

Cookieinstellingen