Alexander Pechtold in Gelderland

NIJMEGEN/ARNHEM – D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is maandag 7 oktober te gast in
Nijmegen en Arnhem. De dag is de derde in een serie van elf
D66-onderwijstourdagen door het hele land. ’s Ochtends geeft Pechtold
met D66-onderwijsspecialist Paul van Meenen een gastcollege aan de
Radboud Universiteit. Later op de dag brengen Van Meenen en D66-Kamerlid
Kees Verhoeven een werkbezoek aan de Hogeschool Arnhem.Pechtold: “Goed onderwijs is de motor van economische groei en werkgelegenheid. Veel politieke partijen hebben grote ambities en beloven forse investeringen. Maar eenmaal in het kabinet is er altijd een excuus om toch weer te bezuinigen. Zo ook dit kabinet van VVD en PvdA. D66 maakt een heldere keuze: onderwijs is prioriteit nummer één. Die boodschap dragen we deze weken in het hele land uit.”

Gevoed door de praktijk
De D66’ers besloten op onderwijstour te gaan uit bezorgdheid over de staat van het onderwijs. Van Meenen: “De politiek is te vaak nog een wereld van rapporten en het nieuws van de dag, wij willen in Nijmegen en Arnhem gevoed worden door mensen uit de praktijk. We luisteren naar de ervaringen van leerlingen, docenten en ouders. En natuurlijk vertellen we over onze ideeën om het Nederlandse onderwijs beter te maken.” Na het hoorcollege vindt een luisterlunch plaats, waar de D66’ers luisteren naar de ervaringen van mensen uit de praktijk.  

Duurzaamheid in het onderwijs
Bij het werkbezoek in de middag staat het thema ‘duurzaamheid in het onderwijs’ centraal. De Hogeschool Arnhem (HAN) heeft een uitgebreid duurzaamheidsprogramma, wat de aandacht heeft getrokken van D66-Kamerleden Paul van Meenen en Kees Verhoeven. Het gaat met name om het innovatieve Automotive-instituut. Verhoeven: “Automotive aan de HAN bereidt studenten voor op een toekomst in het bedrijfsleven, waarbij duurzaamheid en energiebesparing een belangrijke rol innemen. Dat is onderwijs van de toekomst.” Van Meenen en Verhoeven bezoeken een aantal labs, waar onderzoek wordt gedaan naar duurzame ontwikkelingen in de autowereld. Hier zullen studenten vertellen over hun projecten. Vervolgens krijgen Van Meenen en Verhoeven een rondleiding. Faculteitsdirecteur Mark de Leeuw zal laten zien hoe de HAN duurzaamheid een plaats geeft in het onderwijs.  

Actuele politiek
De dag wordt afgesloten met een Politiek Café in ROZET in Arnhem. Het politieke café is toegankelijk voor iedereen: studenten, inwoners, D66-leden, niet-leden en andere belangstellenden.

Programma Onderwijstour D66
10.30 – 12.00 u. College, Radboud Universiteit Nijmegen, Spinozagebouw, zaal 3, Montessorilaan 3, Nijmegen
14.45 – 16.15 u.  Werkbezoek opleiding Automotive aan de HAN, Kapittelweg 33, Arnhem
19.00 – 20.30 u.  Politiek café in ROZET, Kortestraat 16, Arnhem