Festiviteiten rond opening De Oversteek zaterdag 23 november

Foto:

Op 23 november 2013 is er op de Winselingseweg (zuidelijke aanbrug
Stadsbrug de Oversteek), onder de bogen van de nieuwe brug, een groot
feest voor en door Nijmegenaren.Er zijn van 15.00 tot 21.00 uur optredens van honderden Nijmeegse muzikanten en artiesten, afgewisseld met korte interviews met de verschillende mensen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de stadsbrug.

De officiƫle openingshandeling met de veteranen vindt plaats op de brug zelf op deze zaterdag tussen 18.00 en 18.30 uur. Daarna kan iedereen die dat wil de brug overlopen. Ook de hele zondag 24 november 2013 is de brug het domein van voetgangers en fietsers.

Airborne Division
De Oversteek wordt officieel geopend door Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division. De stadsbrug ligt op de plek waar de geallieerden bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in gammele canvas bootjes.

Operatie Market Garden was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Hierbij kwamen 48 soldaten om het leven. Deze gevallenen worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de stadsbrug ‘De Oversteek’ refereert aan de bevrijders van Nijmegen. Bij de opening zijn nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

Vanaf maandag 25 november 2013 (0:00 uur) is de brug vrij ook voor het autoverkeer.

Komt u zoveel mogelijk met de fiets. Op de Waalbandijk worden fietsrekken geplaatst. Er is beperkt parkeergelegenheid op het parkeerterrein van GDF Suez (vh Electrabel). Met de bus is het feestterrein het beste bereikbaar met lijn 5, 7 of 85, halte Industrieweg. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen.

Bron: stadsbrugdeoversteek.nl

Cookieinstellingen