Radboud weert Achmea-patiënt tot eind jaar

Foto:

Het ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen weigert tot het einde van het jaar nieuwe patiënten* die een zorgverzekering van Achmea hebben. De verzekeraar met de merken Interpolis, Zilveren Kruis, FBTO, Avéro, Agis en Pro Life heeft voor dit jaar te weinig zorg ingekocht bij het ziekenhuis.* Achmea-verzekerden, verzekerd bij Achmea, Agis, Avéro Achmea, De Friesland zorgverzekeringen, FBTO, Interpolis, OZF Achmea, Caresco, IAK Volmacht, Aevitae, Turien & Co Assurardeuren of Zilveren Kruis Achmea

Zorg dat bij het Radboud verleend blijft worden:
• Spoedeisende hulp • Zorg waarvoor geen alternatief in de regio voorhanden is • Zorg voor kinderen • Reeds geplande afspraken en behandeling van patiënten, die reeds in het Radboud onder behandeling waren.

Dit bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. Volgens de zegsvrouw zijn onderhandelingen stukgelopen over de zorgkosten die niet onder de afspraken voor dit jaar vielen, waarna op 25 november is besloten geen nieuwe Achmea-patiënten toe te laten. Spoedgevallen, kinderen en mensen die gebruikmaken van academische zorg zijn wel nog welkom.

De overige Achmea-klanten kunnen kiezen: uitwijken naar een ander ziekenhuis waar Achmea een contract mee heeft, of een afspraak maken voor in het nieuwe jaar. Volgens het ziekenhuis gaat het om enkele honderden tot maximaal duizend patiënten.

Het ziekenhuis betreurt de situatie voor alle betrokkenen, maar zegt geen andere keuze te hebben gehad omdat de kosten voor Achmea-klanten niet meer kunnen worden gedeclareerd. Dat dreigde een miljoenenstrop op te leveren.

Radboudumc en Achmea zaten in 2012 in een vergelijkbare situatie, maar dat kwam toen doordat werd overgestapt naar een nieuw financieringssysteem. Nu is er volgens het ziekenhuis geen verklaring voor anders dan dat het aantal Achmea-klanten in de regio te laag is ingeschat. Met andere verzekeraars zijn nooit problemen.

Lees ook het bericht van het Radboud UMC: ‘Zorg voor bestaande Achmea-patiënten gaat door‘.

Ook dit jaar heeft u de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Overweeg eens DSW Zorgverzekeraar. Klik op onderstaande afbeelding voor informatie.

dsw-animated-gif