Marco Borsato kreeg pas geleden een TIA, wat is een TIA?

Foto:

Marco Borsato is vanzelfsprekend erg geschrokken van de TIA die hem
trof. Er is meteen adequaat gehandeld, waardoor erger is voorkomen. De
zanger werd half februari jongstleden onwel. Onderzoek in het ziekenhuis wees
uit dat hij een TIA heeft gehad. Bij een TIA verstoort een bloedprop
tijdelijk de bloedstroom naar een deel van de hersenen. Snelle
behandeling is noodzakelijk om herhaling of zelfs een beroerte te
voorkomen.De signalen van een TIA zijn dezelfde als bij een beroerte, alleen duren ze maar kort. De signalen zijn een scheve mond, een verlamde arm of been, en/of een onduidelijke spraak.

TIA is de afkorting van het Engelse ‘Transient Ischaemic Attack’, wat ‘een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen’ betekent. Een TIA is dus een voorbijgaande beroerte. De verschijnselen kunnen enkele minuten duren, maar meestal niet langer dan 20 minuten. Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer. Bel bij een of meer van deze verschijnselen altijd direct het alarmnummer 112. Wacht niet af of ze vanzelf overgaan, want het kan een beroerte zijn!
 
Als u pas láter denkt dat u een TIA heeft gehad, dan is het belangrijk dat u tóch dezelfde dag nog naar uw huisarts gaat om onderzoek te laten doen. Als de huisarts vermoedt dat iemand een TIA heeft gehad (soms zijn er al méér geweest), dan roept hij de hulp van de neuroloog (hersenspecialist) in.

Verklein de kans op een beroerte
Het onderzoek en de behandeling van een TIA zijn bedoeld om de kans op een beroerte met blijvende gevolgen te verkleinen. De neuroloog zoekt naar de oorzaak van de TIA. Misschien schakelt hij nog andere specialisten in, zoals de cardioloog (hartspecialist). Na een TIA krijgt iemand een behandeling voorgeschreven met medicijnen die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren (plaatjesremmers). Iemand met een verhoogde bloeddruk krijgt bloeddrukverlagende medicijnen. Soms krijgt iemand cholesterolverlagende medicijnen. Het risico van nieuwe TIA’s en vooral van een beroerte met blijvende gevolgen, kan zo meestal sterk worden verkleind.

De Hartstichting heeft een handig kaartje met de signalen van een beroerte: Herken een beroerte bel direct! Voor vragen over een TIA of om dit kaartje te bestellen, kunt u contact opnemen met de Infolijn Hart en Vaten, op tel.nr.0900 3000 300 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur).

Cookieinstellingen