Financiële hulp voor monumenteigenaren in Gelderland

Monumenteigenaren in de provincie Gelderland krijgen financiële steun voor restauratiewerkzaamheden, herbestemming en/of energiebesparende maatregelen. Dit is vandaag officieel bekend gemaakt. De provincie heeft hiervoor 6 miljoen euro beschikbaar gesteld in het Gelders Monumentenfonds bij het Nationaal Restauratiefonds.’We zijn zeer blij dat deze nieuwe regeling nu beschikbaar is voor Gelderse monumenteigenaren. De restauratiebehoefte in Gelderland is groot en met dit nieuwe fonds kunnen wij eigenaren helpen bij het onderhouden van hun monument’, aldus Annemieke Traag, gedeputeerde bij de provincie Gelderland en verantwoordelijk voor onder andere cultuurhistorie.

Geld voor restauratie, duurzaamheid en herbestemming
Het behoud van monumenten staat centraal in de beleidsnotitie ‘Gelderland cultuurprovincie!’ van de provincie. Naast restauratiewerkzaamheden is het treffen van passende energiebesparende voorzieningen minstens zo belangrijk. Sommige monumenten zijn eeuwen geleden gebouwd en voldoen niet meer aan de huidige eisen van deze tijd. Met een lening uit het Gelders Monumentfonds kunnen nu noodzakelijke voorzieningen getroffen worden. En door een monument een nieuwe bestemming te geven, kunnen oude panden zoals fabrieken of kazernes weer een nieuw leven krijgen. De kosten die hiervoor gemaakt worden kunnen nu ook gefinancierd worden.
 
Fondsconstructie met Nationaal Restauratiefonds

De uitvoering van deze nieuwe regeling is ondergebracht bij het Nationaal Restauratiefonds. Volgens de provincie een logische stap gezien het karakter van de investering en de goede ervaringen uit het verleden. Het Restauratiefonds heeft al meer dan 25 jaar ervaring in revolverende fondsen.

“De provincie stelt geld beschikbaar in het Gelders Monumentenfonds, waar wij laagrentende leningen uit verstrekken. De rente en aflossing komen terug in het fonds en die lenen we opnieuw uit. Zo kunnen wij meer eigenaren helpen met hetzelfde geld”, aldus Pieter Siebinga, directeur Nationaal Restauratiefonds.

In dit Gelders monumentenfonds worden niet alleen de kosten van restauratiewerkzaamheden gefinancierd, maar ook van energiebesparing en herbestemming. Dat is relatief nieuw en volgens Siebinga onderschrijft dat de ambities van de provincie Gelderland die daarin ook wel voorop loopt.
 
Meer informatie
Vanaf februari kunnen monumenteigenaren een laagrentende lening aanvragen uit het Gelders Monumentenfonds. Wilt u meer informatie, kijk dan op www.restauratiefonds.nl/gelderland of neem contact op met uw gemeente.

Bron: www.gelderland.nl

Cookieinstellingen