Hartpatiënt probleemloos de MRI-scanner in

Foto:

Wereldprimeur in Nijmegen en Den Haag: Hartpatiënt kan met nieuwe inwendige defibrillator (icd) probleemloos de MRI-scanner in.Tot voor kort was een MRI-scanner verboden gebied voor hartpatiënten met een inwendige defibrillator (ICD). Een ICD geeft een elektrische schok af aan het hart bij een levensbedreigende hartritmestoornis. Het krachtenveld van de MRI kan die werking verstoren, met fatale gevolgen voor de patiënt. In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het HAGA-ziekenhuis in Den Haag zijn deze week voor het eerst icd’s geplaatst die wél MRI-bestendig zijn.

icd-cwz-r-martens2

Het betreft een nieuw type ICD, de Evera-MRI van het bedrijf Medtronic. Voor het apparaatje zijn materialen en technologieën gebruikt die in de lichtere MRI-scanners geen probleem opleveren. Circa 63 procent van de ICD-dragers heeft binnen tien jaar na de implantatie een MRI-scan nodig, berekende Medtronic. Jaarlijks krijgen ruim vierduizend Nederlanders een ICD geïmplanteerd.

‘Belangrijke stap vooruit’
De succesvolle plaatsing was voor Leon Bouwels, de CWZ-cardioloog die de eerste Evera-MRI implanteerde, een routine-ingreep. De procedure was dezelfde als bij andere ICD’s, zoals de cardiologen ze dagelijks plaatsen. Speciaal was het wel. Bouwels: ‘Het is een belangrijke stap vooruit. In de cardiologische praktijk maken we steeds vaker gebruik van MRI-beelden. Soms haal je onvoldoende informatie uit ander diagnostisch materiaal, zoals een echo. Dan wil je in het belang van de patiënt een heldere MRI-scan. Een ICD die MRI-compatibel is, maakt dat we deze patiënten met MRI-onderzoek kunnen volgen en ze beter kunnen behandelen. Datzelfde geldt als de patiënt voor andere, niet cardiologische aandoeningen MRI-onderzoek nodig heeft. De MRI-scanner is voor deze groeiende groep ICD-dragers niet langer verboden gebied.’

De patiënten die begin deze week in Den Haag en Nijmegen de Evera-MRI kregen geïmplanteerd, maken het goed.  

Cookieinstellingen