Informatiebijeenkomst Ondermijning voor raadsleden Tweestromenland

Foto:

Wijchen – Op maandagavond 9 maart kwam een groot aantal raadsleden van gemeenten uit Tweestromenland samen in het Kasteel van Wijchen. Om te leren herkennen wat ondermijning is en hoe ondermijning in onze regio aangepakt kan worden. De burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie van de 6 gemeenten in Tweestromenland organiseerden deze bijeenkomst samen met de Gelderland Academie.

Ondermijning ontstaat als door met criminele activiteiten verkregen geld wordt gebruikt in het dagelijks leven. Als raadslid kun je in aanraking komen met criminele activiteiten. Dit is alleen niet altijd even duidelijk en zichtbaar. Ook daarom is het belangrijk om de raadsleden te informeren over ondermijning.

Iedereen kent in zijn of haar gemeente wel voorbeelden van verdacht gedrag. Bijvoorbeeld die weldoener bij de voetbalclub die plots een verbouwing mogelijk maakt. Die ene kennis die grote bedragen alleen contant wil betalen. Of het groepje hangjongeren dat niet meer voor overlast zorgt, maar wel over dure merkkleding heeft.

Wanneer boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt spreken we van ondermijning.

Infomeren en uitwisselen

De raadsleden kregen een inleiding van Officier van Justitie Sandra Wiarda en Politiechef district Gelderland-Zuid Aart Garssen. Beiden gingen in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van ondermijning in Tweestromenland. Daarna kregen raadsleden informatie over ondermijnende activiteiten. Door middel van een film, een bezoek aan een opgestelde drugscontainer en drie workshops.

Reacties