Schuldhulpverlening in Beuningen ‘Op tijd erbij’

Foto: CC0

Op 1 mei start de gemeente Beuningen met het project “Op tijd erbij”. Door samen te werken met woningcorporatie Woonwaarts, zorgverzekeraars en waterbedrijf Vitens komen inwoners met mogelijke geldproblemen eerder in beeld bij de gemeente. Hierdoor is het mogelijk in een vroeg stadium samen naar oplossingen te zoeken. Dit om grotere problemen in de toekomst te voorkomen.

Schulden, het kan iedereen overkomen. Denk aan werkloosheid, ziekte of een scheiding. Een eerste betalingsachterstand is vaak nog eenvoudig op te lossen. Wanneer mensen langer wachten is de kans groter dat schulden oplopen. Veel mensen met geldproblemen schamen zich en durven geen hulp te vragen. Hierdoor melden zij zich pas laat bij de gemeente voor hulp.

Samenwerken kan problemen en hoge kosten voorkomen

Wethouder Pim van Teffelen: “Wanneer de woningcorporatie, de zorgverzekeraars en het drinkwaterbedrijf in een vroeg stadium signaleren dat een inwoner een betalingsachterstand heeft op huur, water of zorg, melden zij dit met medeweten van de inwoner bij de gemeente. Het Sociaal Team neemt contact op met deze inwoner en brengt na toestemming een bezoek in de thuissituatie. Zij kunnen vrijblijvend gebruikmaken van onze hulp om hun geldproblemen op te lossen. Hiermee voorkomen we veel problemen en kosten.”

Met ‘Op tijd erbij’ nog meer huurders helpen

Esther Lamers, directeur-bestuurder van Woonwaarts: “Als woningcorporatie hebben wij veel aandacht voor bewoners met geldproblemen. Kunnen ze de huur niet betalen omdat ze bijvoorbeeld werkloos zijn geworden? Dan nemen veel bewoners zelf al contact met ons op. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Door de samenwerking via ‘Op tijd erbij’ kunnen we voor nog meer huurders grote betaalproblemen voorkomen.”

Convenant

De afspraken voor het project ‘Op tijd erbij’ legden de partijen vast in het convenant ‘Vroegsignalering van schulden’. Hiermee lopen zij vooruit op de aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De verwachting is dat deze wetswijziging in 2021 in werking treedt. Door deze wet kunnen gemeenten hun inwoners sneller en gemakkelijker helpen om uit hun schulden te komen. Want hoe eerder mensen met schulden in beeld zijn, hoe gemakkelijker hun geldproblemen nog op te lossen zijn.

Reacties

Cookieinstellingen