Herdenking 4 mei in gemeente Beuningen in een aangepaste vorm

Foto: Wim Piels

De herdenkingen in de gemeente Beuningen zijn dit jaar anders van vorm. Dit vanwege de coronacrisis. De toespraak van burgemeester Daphne Bergman is online te zien.

Burgemeester Daphne Bergman: ‘’Herdenken, en daarmee ook vieren, blijft onverminderd belangrijk. Ook in coronatijd. Dit is een bijzonder herdenkingsjaar. Met alle beperkingen die het bestrijden van het coronavirus vraagt, is het nu juist extra belangrijk om stil te staan bij de betekenis van vrijheid. En dus om alle militairen die vochten voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. We herdenken ook de andere mensen die omkwamen tijdens de oorlog. In onze gemeente doen we dat dit jaar op een aangepaste manier.”

Kransen neerleggen

Burgemeester Daphne Bergman legt bloemen in alle vier de kerkdorpen. Dat doet ze op 4 mei overdag. De scouting Beuningen legt namens alle scoutinggroepen bloemen bij het Lancaster monument op de Wilhelminalaan. Wethouder Piet de Klein legt namens de gemeente hier een bloemstuk. Stichting Comité 4 en 5 mei hijst de vlag.

De monumenten zijn de hele dag gewoon toegankelijk voor iedereen die daar bloemen of kransen neer wil leggen. We vragen inwoners wel rekening te houden met de maatregelen van het RIVM.

Herdenking online te zien

De 4 mei herdenking in Beuningen wordt eerder opgenomen en is op 4 mei vanaf 19.30 uur te zien via het YouTube-kanaal van de gemeente Beuningen, Facebook, Twitter en de website van de gemeente Beuningen, www.beuningen.nl/4meiherdenking. Toespraken zijn ook op deze website te vinden.

Burgemeester Daphne Bergman houdt een toespraak. Daarnaast vertelt Addy Hendriks uit Beuningen een verhaal. Addy Hendriks verloor haar broertje bij het bombardement in Nijmegen.

5 mei

In de ochtend van 5 mei hijst burgemeester Daphne Bergman persoonlijk de Nederlandse vlag voor het gemeentehuis. Het Bevrijdingscomité hijst bij de kerk de vlag. Het bevrijdingsvuur brengt Hardloopvereniging Beuningen dit jaar niet naar Beuningen. Wel roepen we iedereen op om samen Nederland ‘in het licht te zetten’. Vanaf 28 april is op vrijheidsvuur.nl te zien hoe dat precies werkt.

Hang de vlag uit!

We vragen iedereen om thuis te blijven en om op 4 mei de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kan de vlag in top aan de bevrijders van 75 jaar geleden.

Reacties