Gemeente Beuningen sluit drugspand Palinggracht

Foto: google maps

De gemeente Beuningen sloot op donderdag 7 mei een drugspand. Niemand mag de woning meer in. De ramen en deuren zijn afgesloten en verzegeld en het slot is vervangen. Verbreken van de verzegeling is strafbaar. Het pand aan de Palinggracht in Beuningen gaat voor 4 maanden dicht. De politie heeft de woning eind vorig jaar doorzocht. Ze vonden in het pand drugs, contant geld en een vuurwapen.

Burgemeester Bergman: “Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de bekendheid en het gebruik als drugspand. Zo’n drugspand is gevaarlijk, denk aan bijvoorbeeld brandgevaar, criminelen die elkaar opzoeken of een mogelijke schietpartij. Drugs en vuurwapens in een woonwijk is onacceptabel. Het is een aantasting van de veiligheid en leefbaarheid in onze woonwijken. Ik hoop dat onze inwoners het melden als ze vermoeden dat een woning of bedrijfspand wordt gebruikt als hennepkwekerij of voor de productie van andere drugs.”

Crimineel gedrag

Criminele organisaties maken enorme winsten met de handel in hard- en softdrugs. Dat gebeurt ook gewoon vanuit woonhuizen. Dat kan voor onveilige situaties in woonwijken zorgen. Het verdiende geld wordt vaak witgewassen zodat het van illegaal geld wordt omgezet naar legaal geld.

Tijd tussen inval en sluiten

De drugs en andere zaken zijn in december vorig jaar gevonden bij een inval in de woning. Tussen de inval en de sluiting van een woning zit soms een langere periode. Dat komt omdat de in beslag genomen drugs getest moet worden door het Nederlands Forensisch Instituut. Daarnaast kan de eigenaar of de gebruiker van een pand nog in bezwaar en beroep gaan tegen de sluiting. Deze keer speelde ook de coronacrisis mee in de afweging. Vanwege de aangescherpte maatregelen in verband met het coronavirus, wordt een mogelijke woningsluiting zeer zorgvuldig afgewogen. De overtredingen zijn zo ernstig, dat een sluiting toch noodzakelijk is. De bewoners van de woning hebben langer de tijd gekregen om vervangende woonruimte te vinden.

Meld drugsoverlast

De gemeente Beuningen wil zorgen voor leefbare en veilige buurten. Daarom controleert de gemeente, samen met de politie, extra op drugsoverlast. Drugshandel gaat vaak samen met overlast en criminaliteit. We kunnen daarbij de hulp van bewoners gebruiken. Ervaart u drugsoverlast en/of vermoedt u hennepteelt? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Reacties