Coronavirus: Geef elkaar de ruimte en blijf alert

Foto: CC0

Vanaf 1 juni mag er weer meer. De terrassen zijn open en dat geldt ook voor bijvoorbeeld de bioscoop. De versoepeling van de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden gebeurt in kleine stapjes. En dat kan soms verwarrend zijn. Wat mag er wel en wat mag er niet? Alle regels zijn erop gericht om de verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk tegen te gaan. Aan iedereen de vraag om verantwoordelijkheid te nemen. Kunt u iets doen om de kans op besmetting – voor jou en voor anderen – te verkleinen? Doe dat dan.

De basis is nog steeds hetzelfde: Vermijd drukte, houd je aan de 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak je handen met water en zeep. En vergeet daarnaast niet om elkaar te helpen, ruimte te bieden en elkaar aan te spreken op gedrag.

Vanaf deze week kan er dus weer meer:

  • Met meerdere personen buiten en thuis afspreken kan, als er 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden.
  • Restaurants en cafés mogen binnen maximaal 30 gasten ontvangen. Reserveren is verplicht. Op een terras mogen meer mensen zitten. Iedereen moet aan een tafeltje zitten en de 1,5 meter afstand houdt tenzij je tot hetzelfde huishouden hoort.
  • Theaters en de bioscoop mogen binnen in de zalen en in hun café/restaurant maximaal 30 personen ontvangen en musea mogen hun deuren weer openen.
  • Het is verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Reis niet onnodig en mijd de spits.
  • De middelbare scholen gaan weer open. Het onderwijs wordt stapsgewijs opgestart en het voortgezet speciaal onderwijs kan weer geheel open. Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand. Het basisonderwijs wordt vanaf 8 juni volledig hervat en het gedeeltelijk verbod op de openstelling van kinder- en buitenschoolse opvang komt te vervallen.

Meer weten? De noodverordening, waarin alle regels staan die op dit moment gelden, is te vinden op www.crisisglz.nl.

Reacties