Eregalerij burgemeestersportretten

Foto: BNG

Weet u wie A.A. baron Van Hugenpoth tot den Beerenclaauw, F.J. Terwisscha van Scheltinga of W.J.A.F.R. van den Clooster Baron Sloet tot Everlo zijn? Dit zijn oud-burgemeesters van de gemeente Beuningen en de voormalige gemeente Ewijk. Op 1 juli 1980 werden deze twee gemeenten samengevoegd tot de huidige gemeente Beuningen. Sinds het 35-jarig bestaan van de gemeente Beuningen hangen de portretten van diverse oud-burgemeesters van beide gemeenten in het gemeentehuis.

Oud-burgemeesters Lurvink en Zijlmans onthulden de portretten op 1 juli 2015. Sinds dat moment is de eregalerij voor iedereen permanent en vrij te bezoeken in de hal voor de raadzaal in het gemeentehuis in Beuningen.

Bekende namen

Veel straten en gebouwen in de gemeente zijn vernoemd naar oud-burgemeesters. Denk bijvoorbeeld aan de Burgemeester Sprengerlaan in Ewijk. De heer Willem Sprenger was tussen 1931 – 1945 en tussen 1946 – 1966 burgemeester van de voormalige gemeente Ewijk. Of de burgemeester Geradtslaan in Beuningen, vernoemd naar Pieter Frans Gabriel Alphons Geradts. Hij was van 1939 – 1974 burgemeester van de gemeente Beuningen. Ook was hij van 1945 – 1946 waarnemend burgemeester van de gemeente Ewijk, tijdens de afwezigheid van burgemeester Sprenger.

Reacties