Op woensdag 30 september ontving de heer G.H.J.M. van Gorkum (Gerard) een gemeentelijke zilveren erepenning. Locoburgemeester Piet de Klein reikte deze uit als blijk van waardering. Van Gorkum ontving de penning als dank voor wat hij sinds 2001 als algemeen directeur van de ARN B.V. betekent heeft voor de gemeente Beuningen en omgeving.
1. Duurzame ontwikkeling en inwonersbetrokkenheid
De heer Van Gorkum leverde vanaf het begin een bijdrage aan een verantwoorde duurzame ontwikkeling van het bedrijf en zijn omgeving. Hij betrok direct omwonenden en andere inwoners bij de ontwikkelingen van zijn bedrijf. Dit getuigt meer dan gemiddelde maatschappelijke betrokkenheid. Transparant, deskundig, betrokken en met veel empathie zorgde hij voor de juiste sfeer, omstandigheden en een open debat. Hij heeft, door veel aandacht en tijd te investeren en het bedrijf open te stellen voor iedereen die dat wilde, laten zien dat delen bijdraagt tot begrip. Hierdoor is er meer begrip dat een afvalverbrandingsinstallatie veel meer is dan dat alleen. Dat het ook kansen biedt voor een duurzamere samenleving nu en in de toekomst. Juist het delen van kennis en kunde, voor jong en oud, heeft door zijn bijdrage ervoor gezorgd dat het draagvlak en acceptatie voor de afvalenergiecentrale groot is.
2. Educatie
De heer Van Gorkum vindt educatie belangrijk. Zo startte hij het scholenproject ‘Energie uit afval, een schone zaak?’ voor Beuningse schooljeugd en schoolkinderen uit de regio. De kinderen maken door dit project aan de ene kant kennis met het bedrijf. Aan de andere kant worden ze gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan een duurzame en energieke samenleving. Scholen hebben veel interesse in dit project en komen graag een kijkje nemen.
3. Ambassadeur en verenigingsondersteuner
Vanaf 2001 heeft de heer Van Gorkum zich regelmatig ingezet als ambassadeur van de gemeente Beuningen. Niet altijd zichtbaar maar wel gepassioneerd met het belang van onze gemeente voorop. Voorbeelden zijn: ambassadeur deelname aan de Entente Florale, zijn persoonlijke bijdrage in onze energietransitie Energiek Beuningen en niet te vergeten de promotie van Beuningen Buitengewoon.
4. Maatschappelijke bijdrage
De heer van Gorkum draagt het verenigingsleven een warm hart toe. Als verenigingen, groot of klein, aanklopten voor een bijdrage dan hielp hij hierbij.
Ook investeerde hij in de directe fysieke leefomgeving van de ARN B.V. Samen met de klankbordgroep ligt er een vastgesteld plan hoe de buitenruimte op en rond de “bult “ er uiteindelijk groen en als landmark uit zal gaan zien. Nu al voor een deel zichtbaar in het park en door het in ontwikkeling zijnde snoep- en plukbos.
5. Innovatie
“Zijn we hier intern wel klaar voor?” en “Hoe zorg je voor inwonersbetrokkenheid en draagvlak?” Dit waren de vragen die Van Gorkum zich altijd stelde als hij weer een nieuwe ontwikkeling in zijn bedrijf tot stand wilde brengen. In al die jaren als algemeen directeur heeft hij laten zien dat een nieuwe duurzame ontwikkeling juist samen op kunnen en moeten gaan met inwonersbetrokkenheid en draagvlak. Door zijn inzet, innovatief denken en doen, en het op tijd betrekken van zijn omgeving hebben we nu in onze gemeente een afvalenergiecentrale die niet alleen de ARN B.V. maar ook Beuningen op de kaart heeft gezet. Van afvalverbrandingsinstallatie tot leverancier van grondstoffen in de vorm van o.a. elektriciteit, biogas en warmte. Dit alles samen maakt Beuningen tot een van de duurzaamste gemeenten in Nederland.