‘AAN in het donker!’ fietsverlichtingscampagne in Beuningen

Foto: Politie

Goede fietsverlichting is belangrijk voor fietsers én andere weggebruikers. Nu het donkerder wordt stipt gemeente Beuningen dit belang extra aan, vooral richting jongeren. Het campagneteam van ‘AAN in het donker’ helpt daar bij. Op maandag 2 november vindt u het team van 17.00 uur tot 20.00 uur bij het Thorbeckeplein in Beuningen. Daar delen zij gratis oplaadbare fietslampjes uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen maken kans op één van de bioscoopbonnen.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter.

Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Campagne ‘AAN in het donker’

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden ruim 50 acties plaats in Gelderland en Overijssel. Na de actie wordt rondom de campagnelocatie de welbekende (tijdelijke) tags van de ANWB op de grond gespoten met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo herinneren we fietsers ook na de actie aan het voeren van goede fietsverlichting.

Reacties