Beuningen kiest voor biobased verkeersborden

Foto: Beuningen

Vanaf nu kom je in Beuningen duurzame (100% plantaardige!) verkeersborden tegen. De gemeente merkt dat de verkeersborden op de Wilhelminalaan vaker worden aangereden dan op andere plekken in de gemeente. Hoewel verkeersborden op afstand van de weg staan, raken grote voertuigen soms toch de rand van een verkeersbord. Na een aanrijding verbuigen de borden en moeten ze voor de leesbaarheid en veiligheid vaak vervangen worden.

Om tot een duurzamer en steviger alternatief dan de huidige aluminimum verkeersborden te komen voert de gemeente Beuningen een pilot uit met tien biobased verkeersborden. Wethouder Frans Houben bevestigde deze week het eerste exemplaar. Frans Houben: “Hoewel we nu onze beschadigde verkeersborden daar waar mogelijk hergebruiken, houden we een pilot met deze duurzamere en stevigere borden. Als het een succes blijkt stappen we op termijn helemaal over naar deze borden die ook nog eens de biodiversiteit kunnen bevorderen. We vervangen hangende borden alleen daar waar nodig. Wel zo duurzaam!”

Aanrijdingen

De borden op de Wilhelminalaan zijn het vaakst het ‘slachtoffer’ van aanrijdingen. Maar ook op andere plekken binnen de gemeente moeten regelmatig borden vervangen worden. Best kostbaar en niet duurzaam. In de pilot wordt de komende jaren onderzocht of deze biobased borden inderdaad steviger zijn en dus minder vaak vervangen hoeven te worden. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.

Bijenhotel

De biobased verkeersborden zijn CO2 negatief omdat er CO2 wordt opgeslagen in het verkeersbord. De verkeersborden zijn gemaakt van 100% plantaardig restproduct van suikerriet. Ze zijn duurder in aanschaf maar gaan als het goed is langer mee. Op de achterkant van de borden zit een honingraadprofiel. Hierdoor zijn er mogelijkheden om op termijn ook elementen aan de achterkant van het bord toe te voegen zoals een insectenhotel, sedumprofiel, sensoren of zonnepanelen.

Reacties