Gemeente Beuningen gaat een noodopvanglocatie realiseren

Foto: Google streetview

Het is oorlog in Oekraïne. Veel mensen vluchten hun land uit. We laten Oekraïners niet in de kou staan. Nederlandse gemeenten zorgen samen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Beuningen wil ook haar steentje bijdragen aan het opvangen van vluchtelingen.

Op 14 maart 2022 is in Beuningen de crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend in sporthal De Tinnegieter. Hier verblijven Oekraïense vluchtelingen maximaal 7 dagen, daarna gaan ze naar een opvanglocatie waar ze langer kunnen blijven wonen.

Noodopvang Asdonck-terrein

Naast de crisisnoodopvang is er ook noodopvang nodig. Dit zijn locaties waar vluchtelingen langer verblijven. Er komt een noodopvanglocatie op het Asdonck-terrein. Hier wonen Oekraïense vluchtelingen voor een langere periode. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich op deze locatie laten inschrijven in de Basisregistratie personen. Ze kunnen hierdoor aanspraak maken op leefgeld, school werk en inkomen. De noodopvanglocatie op het Asdonck-terrein komt er voor maximaal 5 jaar. Er komen 41 chalets. We vangen daarin tussen de 220 en 240 personen op.

Als de noodopvang voor Oekraïners binnen de periode van maximaal 5 jaar niet meer nodig is, kunnen ook andere doelgroepen (vluchtelingen uit andere landen, mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning of reguliere woningzoekers) gebruik maken van deze opvanglocatie. Wij nemen hier onze verantwoordelijkheid in.

Wanneer de noodopvang in gebruik wordt genomen, stopt de opvang van vluchtelingen in crisisnoodopvang De Tinnegieter.

Informatiemomenten

We kunnen ons voorstellen dat inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden vragen en/of zorgen hebben. Of misschien willen ze hulp aanbieden. Direct omwonenden kregen van ons college van B&W een uitnodigingsbrief. Zij krijgen op dinsdag 10 mei tijdens een besloten informatiebijeenkomst meer informatie.

Op donderdag 12 mei is er een digitale bijeenkomst voor alle inwoners en ondernemers van Beuningen en andere geïnteresseerden van 17.00 tot 19.00 uur. Zij melden zich voor deze bijeenkomst aan via [email protected] met vermelding van ‘bijeenkomst 12 mei’.

Wie niet digitaal aan kan sluiten op 12 mei is op 16 of 30 mei tussen 18.00 en 19.00 uur welkom bij inloopuren in het gemeentehuis. Aanmelden hiervoor is niet nodig.

 

Reacties

Cookieinstellingen