Herdenken en vieren, 4 en 5 mei 2022

Foto: Wim Piels

Na twee jaar op een andere manier invulling te hebben moeten geven aan de 4 mei herdenking, herdenken we dit jaar weer gezamenlijk op 4 mei. We vieren samen op 5 mei de vrijheid. Nu het weer oorlog is binnen Europa, beseffen we des te meer dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Alle inwoners van de gemeente Beuningen, jong en oud, zijn uitgenodigd voor de herdenkingen in onze gemeente, het bevrijdingsvuur en voor Vrijpop.

4 mei: stilstaan om slachtoffers van de oorlog te herdenken

Het programma Beuningen

 • 19.25 uur    Verzamelen op het plein voor het gemeentehuis voor de stille tocht. Vanaf het gemeentehuis lopen we naar de herdenkingsplaats bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Van Heemstraweg in Beuningen.
 • 19.59 uur    Taptoe signaal gevolgd door twee minuten stilte. Daarna speelt Koninklijke fanfare ULTO uit Winssen het Wilhelmus.
 • 20.05 uur    Toespraak burgemeester Daphne Bergman en neerleggen van een bloemenkrans samen met kinderburgemeester Quinty de Bruijn. Daarna kunnen aanwezige organisaties en inwoners bloemen leggen. De ceremonie gaat daarna verder.

Kinderen van Kindcentrum Montijn en meerdere scoutinggroepen helpen tijdens de ceremonie mee. Tussendoor is er muziek. Natuurlijk zijn ook de veteranen uit de gemeente Beuningen aanwezig.
De herdenking is om ongeveer 20.30 uur afgelopen. Hierna is iedereen welkom om nog even te blijven voor een kopje koffie, thee of sap voor de kinderen.

Herdenkingen in andere dorpen

 • Weurt
  10.00 uur bij de kerk
 • Winssen
  11.45 uur bij het Admiraal van Ghentplein
 • Ewijk
  14.00 uur bij de kerk

Ceremonie bij Lancastermonument

Op 4 mei vindt er om 18.30 uur een ceremonie plaats van Scouting Beuningen bij het Lancaster monument, Wilhelminalaan/Elsenpas in Beuningen. De leden hijsen de vlag half stok. U bent van harte welkom om hierbij te zijn!

Afsluiting van de weg

 • Let op! Door de Nationale Herdenking sluiten we op 4 mei de Van Heemstraweg af in Beuningen (tussen Wilhelminalaan en Haagstraat) van 19.30 tot 21.00 uur. Buslijn 85 rijdt een omleidingsroute. Kijk op de website van Breng voor uw meest actuele reis.
 • In Ewijk is de Julianastraat tussen 14.00 en 15.00 uur tijdelijk afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer.

5 mei: vrijheid vieren in verbondenheid

Op 4 mei herdenken we. Op 5 mei vieren we de bevrijding en vieren we onze vrijheid. Iets wat in deze tijd niet overal in de wereld vanzelfsprekend is. In Beuningen vieren we Bevrijdingsdag met het bevrijdingsvuur en Vrijpop.

Bevrijdingsvuur

Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. De lopers vertrekken rond 0.30 uur vanuit Wageningen. Rond 3.00 uur komt de groep samen op de Tacitusbrug bij Ewijk en loopt verder naar het clubhuis van tennisvereniging Ewijk. Om 11.00 uur is bij de Kerk in Beuningen een ceremonie en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Kinderen van Kindcentrum Montijn overhandigen de vlag en hijsen deze samen met leden van scouting Beuningen en de veteranen.

Vrijpop

Op 5 mei 2022 is er weer Vrijpop Bevrijdingsfestival Beuningen. Om 11.30 uur is wordt het festival geopend, daarna is het tijd om naar diverse live optredens te luisteren. De dag wordt om 22.00 uur afgesloten. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.vrijpop.nl.

Dag van de vrijheid

Op 5 mei 2022 is het 77 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei denken we na over hoe belangrijk vrijheid is. Ook staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals staan we hier samen bij stil tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Afsluiting van de weg

Op 5 mei is festival Vrijpop. De parallelweg van de Van Heemstraweg is dan afgesloten. U rijdt om via Schoolstraat, Kerkplein en Dorpssingel. Op 6 mei zijn nog afbouwwerkzaamheden. De parallelweg en de buurtbushalte zijn daardoor nog niet bereikbaar.

Wilt u met buurtbus 565 richting Wijchen? Stap dan op bij buurtbushalte Beatrixplein. Dit is de eindhalte op die dag.

Reacties

Cookieinstellingen