Stroppenpot van € 250.000 naar 4 projecten

Foto: CC0

Tijdens de begrotingsbehandeling 2023 op 8 november jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met de vrijmaking van €250.000 voor een stroppenpot. Dit vangnet biedt ondersteuning aan inwoners en verenigingen die niet in aanmerking komen voor landelijke vangnetregelingen of energietoeslag en kampen met de gevolgen van de hoge energieprijzen.

Het College heeft onlangs besloten om deze fondsen toe te kennen aan verschillende projecten, waarbij de nadruk ligt op maatwerk.

De projecten die financiering ontvangen uit de stroppenpot 2023 zijn als volgt:

  1. Verhoging subsidie Voedselbank Beuningen: De subsidie aan Voedselbank Beuningen wordt verhoogd met €10.000 per jaar, om beter om te gaan met de groeiende aanmeldingen en de voedselpakketten aan te vullen met gezonde voeding. Financiering: €10.000 per jaar t/m 2026.
  2. Uitbreiding doelgroep energietoeslag 2023: De doelgroep voor energietoeslag wordt uitgebreid door de inkomensgrens eenmalig te verhogen van 120% naar 130% van het bestaansminimum. Hierdoor kunnen naar schatting 300 extra huishoudens worden geholpen met een bedrag van €500, vergelijkbaar met eerdere aanvragers. Financiering: €160.000.
  3. Oprichting stichting urgente noden Beuningen: In samenwerking met bestaande initiatieven, zoals de diaconie, wordt een duurzame stichting opgericht voor urgente noden. Andere gemeenten in de regio onderzoeken ook de mogelijkheid van een dergelijke stichting. Met een eenmalige financiering kan structurele ondersteuning worden geboden aan inwoners die snel hulp nodig hebben. Financiering: €20.000 opstartkosten, gevolgd door €6.500 per jaar t/m 2026.
  4. Impuls schuldhulpverlening: Vanwege de verkorting van aflossingstermijnen naar 18 maanden en de toename van aanmeldingen bij vroegsignalering van betalingsachterstanden, voornamelijk door hoge energielasten, is extra ondersteuning en personele capaciteit nodig voor schuldhulpverlening. Financiering: eenmalig €25.000.

Met deze goedkeuring zet de gemeente Beuningen concrete stappen om de negatieve gevolgen van hoge energieprijzen te verminderen en een duurzame oplossing te bieden aan inwoners en verenigingen die buiten de landelijke vangnetregelingen vallen. Het streven naar maatwerk en gerichte ondersteuning staat hierbij centraal, om te voorkomen dat zij tussen wal en schip belanden.

Cookieinstellingen