Solide begroting 2024 voor gemeente Beuningen: ambities realiseren in onzekere tijden

Foto: publiek domein

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen heeft vandaag een sluitende begroting voor het jaar 2024 voorgesteld aan de gemeenteraad. Deze begroting geeft inzicht in de doelen van de gemeente voor het komende jaar en de bijbehorende financiële verantwoordelijkheden, met positieve financiële cijfers voor zowel 2024 als 2025.

De begroting voor de periode 2024-2027 markeert de vastberadenheid van het college om de komende jaren aanzienlijke inspanningen te leveren om diverse ambities te realiseren. Belangrijke speerpunten zijn onder andere woningbouw, het behouden van toegankelijke zorg, het versterken van de leefbaarheid in de kernen, en het beheer van maatschappelijk vastgoed.

Om het huidige bestedingsniveau in Beuningen te handhaven en rekening te houden met stijgende loonkosten, prijsstijgingen en veranderingen in de economische omstandigheden, overweegt het college een beperkte verhoging van de Onroerendezaakbelasting (OZB) naar 9% voor het jaar 2024. De drempel voor compensatie voor mensen met een minimuminkomen blijft op 120% gehandhaafd.

Het college volgt nauwlettend de mondiale en nationale ontwikkelingen, aangezien deze aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de financiële situatie van de gemeente Beuningen. Zo heeft het Rijk al aangekondigd dat vanaf 2026 de financiële bijdrage aan gemeenten met ruim 3 miljard euro zal verminderen, wat aanzienlijke invloed zal hebben op het begrotingssaldo vanaf dat jaar. Deze bijdrage van het Rijk vormt de voornaamste inkomstenbron voor gemeenten.

Ondanks deze uitdagingen is het voornemen van het college onveranderd: de realisatie van alle ambities blijft prioriteit hebben, met aandacht voor een zorgvuldige aanpak en indien nodig bijsturing. De drie kernwaarden van Beuningen – verbinding, betrokkenheid en het creëren van een mooie leefomgeving – blijven centraal staan in het beleid.

Wethouder Alwin Steeg, verantwoordelijk voor Financiën, benadrukte: “Namens het college kan ik met trots een sluitende begroting voor 2024 presenteren. We blijven alert en besteden nauwgezet aandacht aan onze uitgaven in de komende jaren, zodat we onze ambities kunnen realiseren en flexibel kunnen reageren op toekomstige uitdagingen.”

De begroting wordt digitaal beschikbaar gesteld aan raadsleden en geïnteresseerden op de website van de gemeente Beuningen, vanaf woensdagmiddag 11 oktober via https://beuningen.begroting-2024.nl/.

De commissie Samenleving & Bestuur zal de begroting bespreken op 25 oktober en 1 november, terwijl de gemeenteraad de begroting op de agenda heeft staan voor 7 november. Deze vergaderingen zijn online te volgen via https://beuningen.bestuurlijkeinformatie.nl/vergaderingen.

Cookieinstellingen