Beuningen houdt vaart met bouwen

Foto: publiek domein

De woningmarkt is krap, niet alleen lokaal, ook regionaal. Er is behoefte aan meer woningen en aan meer verschillende typen woningen. Daarom willen we in de gemeente Beuningen bouwen voor onder andere ouderen en starters. In Beuningen is er afgelopen jaren niet stilgezeten, er zijn plannen opgeleverd, in voorbereiding en in procedure gebracht. De plannen zijn goed voor 346 woningen. Ook voor volgend jaar worden er bouwplannen voorbereid en in procedure gebracht.

Wethouder Sijmen Versluijs: ‘In ons coalitieakkoord hebben we de ambitie uitgesproken om een groei in woningen mogelijk te maken in onze gemeente. En daarmee ook een bijdrage te leveren aan de regionale groei zoals afgesproken in de Groene Metropoolregio. In de Woondeal 2.0 van de Groene Metropoolregio is afgesproken dat Beuningen 1240 woningen gaat bouwen tot 2030.’

Oog voor verschillende doelgroepen

Bij de bouwplannen, die al gerealiseerd of in voorbereiding zijn, is oog voor verschillende doelgroepen zoals starters en ouderen. Ook is er oog voor verschillende woningtypen. Denk aan betaalbare woningen, duurzame woningen en woningen die levensloopbestendig zijn of geschikt voor bijzondere woonvormen.

In de Woondeal 2.0 is afgesproken om bij het realiseren van woningbouw rekening te houden met tweederde aan betaalbare (huur- en koop)woningen. Ook gaan we toewerken naar 30% sociale huur in plaats van 20% sociale huur.

Bouwplannen in voorbereiding

  • De gemeenteraad stelde in 2023 4 bestemmingsplannen vast. In totaal gaat het om 54 woningen. Hieronder valt onder meer het bestemmingsplan
    Augustuslaan/Krommehoekstraat dat de gemeenteraad vorige maand vaststelde. Dit plan is goed voor 50 woningen.
  • Het college van burgemeester en wethouders besloot positief over 6 ontwerpbestemmingsplannen. Het gaat om 26 woningen. De raad neemt hierover volgend jaar een beslissing. Hieronder valt onder meer het plan voor een nieuwe Aldi met 17 woningen.
  • Ook voor volgend jaar worden er bouwplannen voorbereid en in procedure gebracht. Denk aan plannen voor Winssen-Zuid, Ewijk-Zuid, Ewijk-West en de Asdonck.

Grootste bouwplannen in voorbereiding

Het grootste bouwplan is Hoge Woerd in Ewijk met 150 woningen. Dit bestemmingsplan werd in 2022 vastgesteld. Hier is pas archeologisch onderzoek verricht. De woningbouwontwikkeling wordt nu aanbesteed.

Een ander plan is de Hutgraaf II met in totaal 22 woningen. Dit bestemmingsplan is ook vastgesteld. De woningen zijn in de verkoop.

Gerealiseerde bouwplannen

  • Aan de Leegstraat in Winssen zijn 5 levensloopbestendige woningen in aanbouw.
  • In Weurt zijn 16 huurappartementen gerealiseerd en inmiddels ook al bewoond.
  • In de Ecowieck zijn er 73 woningen voorzien. De woningen zijn gebouwd via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De eerste bewoners wonen al in hun woning.
Cookieinstellingen